Csúcson az FHB

2004. 01. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre lentebb araszol a magyar tőzsdemutató, ezt jelezte a tegnapi mérsékelt emelkedés és a szerdai napon realizált egy százalék feletti gyengülés. A visszaesést az okozza, hogy a befektetők nem túlzottan érdeklődőek a Budapesti Értéktőzsdén forgó részvények iránt. A BUX a nyitás után még javában a nyereséges oldalon állt, majd másfél óra múlva egyre lejjebb csúszott, s végül átesett az előző záráskori szint határán is. A kora délutáni lagymatag kereskedést az amerikai tőzsdék nyitása lendítette fel, így a BUX újból erőre kaphatott, és pozitív előjellel zárhatott. A forgalom alig érte el a hárommilliárd forintot, ami kétségbeejtő – mondta egy kereskedő a nap végén. A blue chipek a Richter kivételével jól szerepeltek. A gyógyszergyártó cég részvényei 138 millió forintos forgalom mellett 0,8 százalékkal gyengültek. A Mol 0,4, a Matáv 0,6 százalékkal drágult, az OTP korrigálta szerdai beesését, és 27 forinttal növekedve fejezte be az üzleti napot. A nap meglepetését a Pannonplast és az FHB okozta. A műanyagipari cég részvényei 4 százalékkal, 1430 forintra emelkedtek, míg a banki papírok 245 forinttal erősödve, 4550 forinton zártak.
A pesti tőzsdére azért nem figyeltek a befektetők, mert a nyugat-európai és amerikai parketteken sokkal érdekesebb, spekulációra alkalmas információk láttak napvilágot. Ilyen volt a Nokia és a Ford eredménye, a Kodak munkaerő-elbocsátásainak híre. A Wall Streeten előbb a Nokia és a Ford bejelentése hatott, majd lefelé mozgatta az árfolyamokat, hogy a Kodak 12–15 ezer dolgozóját küldi el.
A svéd Nokia közölte, hogy 50 millió eurós beruházással tovább bővíti komáromi telefongyárát a Nokia, s a jelenlegi 20 ezer négyzetméteres gyártócsarnok mellé egy újabb, 30 ezreset épít. A gyárban jelenleg kétezer embernek adnak munkát, s további 500 főt vesznek fel. A tervek szerint szeptemberben elkészül az új gyártócsarnokban az első telefon. A Nokia, a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója tegnap reggel közölte, hogy egy részvényre jutó eredménye a negyedik negyedévben – hígított részvénystruktúrával, pro forma alapon számolva – 0,29 euró lett, ami valamivel jobb az elemzői konszenzus által várt 0,28 eurónál. New Yorkban a telefongyártó cég részvényei 1,76 százalékkal erősödtek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.