Európa lehangolt

2004. 01. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várakozásokkal ellentétesen a Budapesti Értéktőzsde indexe tovább növelte értékét. A tegnapi kereskedés elején több szakértő is azt nyilatkozta, hogy megkérdőjelezhető a magyar tőzsdemutató árfolyamának újabb növekedése, ezzel szemben viszont a BUX 10 091 pontig emelkedett, de zárásra
10 089,60 pontra csúszott vissza. Miközben az elemzők a várható korrekciós hatásokat ecsetelték, addig a BUX kurzusa egyre nagyobbra „dagadt”, a javulási trendet csakúgy, mint szerdán, tegnap is Richter és az OTP vezette, azzal a különbséggel, hogy a növekedési trendet nem követte a Mol és a Matáv. Az OTP részvényei 1,3 százalékkal, a gyógyszergyártó papírok 3 százalékkal erősödtek. A pénzintézet részvényeinek ajánlását a Citigroup Smith Barney vételről tartásra módosította, ez azt jelenti, hogy a befektetési társaság már nem 3300 forint körüli célárat jósol az OTP-nek, hanem 3260 forint körülit. A magyar piacon tegnap a legsikeresebb részvény a Phylaxia és Synergon lett.
A nemzetközi értékpapírpiacokon negatív hangulat uralkodott, a Hennes&Mauritz ruházati kiskereskedelmi társaság gyengülő eredményei, valamint a biztosítók körében tapasztalt rosszkedv egy százalék feletti gyengüléseket indukált a német és a brit parketteken. Gyengüléssel indult a kereskedés a NYSE piacán is, a Dow Jones Industrial indexet az STM csökkenő profitja gyengítette. A vezető európai félvezetőgyártó STMicroelectronics nyeresége a múlt év utolsó negyedében 10,5 százalékkal esett vissza a megelőző év azonos időszakához képest, 144 millió eurót érve el – ez az elemzői várakozásoktól is elmaradt. A Dow gyengülésével ellenkezőleg mozgott viszont a Nasdaq Composite értéke, amit a Boeing és az Exxon Mobil drágulása mozgatott. A Boeing bejelentette, hogy az utolsó negyedévben elszámolt részvényenkénti 87 centes adó-visszatérítés miatt az egy évvel korábbi 73 centtel szemben 1,37 dolláros részvényenkénti eredményt realizált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.