Felértékelték a Rábát

2004. 01. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte megállás nélkül erősödött tegnap a BUX árfolyama, a magyar tőzsdére a nemzetközi események mellett a pénzügyminiszter keddi bejelentései hatottak kedvezően. A magyar tőzsdemutató a napi maximumát elérve korrigált, ám még így is 60 ponttal előző értéke felett zárt.
A BÉT-en főként a blue chipek árfolyamai drágultak, de kibocsátási ára fölé emelkedett az FHB is. A Brau Union részvényeit tegnap eladói nyomás gyengítette, de elemzők azt jósolják, hogy a Tőzsdei Egyéni Befektetők (Tebész) által vívott harc várhatóan sikerrel zárulhat. A Tebész azért indíttatott vizsgálatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) a Brau Union-részvények felvásárlása ügyében, mert az ajánlattevő Nyugat-Európában jóval magasabb áron vásárolta fel a BBAG tulajdonában lévő cégeket. A Tebész a felvásárló Amstel és a Heineken cégek minden lépését szemmel követte, és kiderült, hogy több alkalommal megkérdőjelezhető esemény történt a felvásárlási procedúra körül. Korábban az elemzők pesszimisták voltak, és nem láttak jogi alapot arra, hogy emelje a felvásárló az ajánlati árat, de jelenleg a vélemény megváltozni látszik. Tegnap a PSZÁF felszólította a Brau Union-t, hogy a közötte és az Amstel között 2003. december 29. napján létrejött szállítási szerződést teljes terjedelmében haladéktalanul küldje meg a felügyeletnek. A Deák Ferenc utcában a Brau ügye mellett a Rába is „nagyítólencse” alá került. A Rába a napokban közölte, hogy megkötheti a HM-szerződést, ezért az Erste megváltoztatta a cégre tett iránymutatást, és azt jósolja, hogy a győri gépgyár árfolyama reálisan nézve 905 forint körüli szinten lenne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.