Lépést kell tartani a távközlési piac fejlődésével

Sokan felteszik mostanában a kérdést, hogy kell-e egyáltalán nekünk, magyaroknak, Magyarországnak harmadik generációs távközlési rendszer (3G). Az elemzők és a szakemberek azonban határozottan állítják, hogy a technikai fejlődés nem állhat meg, az európai uniós csatlakozás küszöbén nem foghatja semmi sem <br/>vissza a távközlési fejlődést, ezt sem az állam, sem a távközlési vállalatok nem gátolhatják meg. Jelenleg Magyarországon három mobiltávközlési szolgáltató működik, a vezetékes szolgáltatókból két nagyobb és ismertebb &#8211; a Matáv és az Invitel &#8211; van, ezek mellett regionális és üzleti kommunikációra szakosodott cégek is léteznek még. Tehát, mint mindenben, úgy tűnik, hogy a magyar piacon a szolgáltatók száma több, mint az átlagos európai szint.

2004. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a nemzetközi távközlési cégek az iránt kutakodnak, hogy hol van még a földön olyan hely, ahol a vezetékes vagy mobiltávközlés még kiépítetlen, addig Magyarországon fejtörést okoz, hogy legyen-e harmadik generációs mobilszolgáltatói
tender.
A kilencvenes évek végén a kormányok azzal vívták ki a telefonszolgáltatók ellenszenvét, hogy licitálásos eljárással egyre magasabbra és magasabbra srófolták a 3G árát, így jó néhány cég, köztük a Deutsche Telekom, sőt a Vivendi is banki hitelek felvételére, kötvények kibocsátására kényszerült. Az eladósodottság végül néhány cég esetében csődöt – lásd Vivendi Universal – vagy jelentős pénzügyi nehézségeket okozott. Az évezred fordulóján szinte alig akadt olyan távközlési szolgáltató, amely ne lett volna eladósodva vagy a 3G tenderekre kifizetett koncessziók, vagy a verseny egy másik formája, az internetes szolgáltatások miatt.
Manapság Magyarországon is megkérdőjelezik a 3G bevezetésének értelmét, hiszen a rendszer kiépítése ugyan még nem is kerülne túlzottan sokba, állítják az Ericsson szakemberei, de a kormány által elvárt 15-25 milliárd forintos licencdíjat vélhetően sokan drágának ítélik majd. Jelenleg a 3G tender talán a Vodafone szolgáltatónak kedvezne inkább, de abban az esetben, ha a kormány dönt a pályázat kírásáról, akkor vélhetően arra a Westel és a Pannon GSM is jelentkezni fog. Egyes elemzők úgy vélik, hogy a magyar vezetékes távközlési piacon alternatív szolgáltatók megjelenésére lehet számítani, és azt sem zárják ki, hogy a 3G tenderen akár egy-két újabb cég is megjelenhet. Így mindenképpen érdekes lehet majd, hogy ki mennyit lesz hajlandó fizetni a licencekért, és eléri-e a kormány által tervezett bevételi szintet az új mobiltender.
A 3G magyarországi bevezetése előtt már a Westel és a Pannon GSM is készített saját fejlesztésű mintarendszert. Ennek beindításakor a Pannon GSM kommunikációs igazgatója azt nyilatkozta, hogy mértékadó állami szabályozás és a feltételek tisztázása mellett a társaság készen áll az új rendszer alkalmazására. A kommunikációs igazgató azt is elmondta, hogy a technikai fejlesztés üteme egyelőre megelőzi a fogyasztók igényeit. A fejlett piacok harmadik generációs távközlési rendszerei óriási vesztességgel működnek, többek között azért, mert a tervezettekhez képest töredéknyi ügyfél veszi igénybe a szolgáltatást. Mindez óvatosságra int – mutatott rá a cég kommunikációs szakembere, aki hozzátette: a nemzetközi példák elemzése rávilágít arra, hogy a túlságosan magas állandó költségek – különösen a drága licencdíjak miatt – az alacsony közönségérdeklődés mellett nem ismeretes eredményes üzleti modell. Azon kevés nemzeti piacon, ahol már elindult a szolgáltatás, egyelőre sikertelen a működés a kapacitások alacsony kihasználtsága és a csekély ügyfélérdeklődés miatt.
A Westel Mobil Távközlési Rt. vezérigazgatója, Sugár András megfogalmazása szerint a szolgáltatókra nehezedő teher csökkentésének egyik módja az lenne, ha az állam és a szolgáltatók közösen viselnék a kockázatot. A mobilcégek kezdetben kisebb összeget fizetnének az engedélyért, a fennmaradó részt pedig a 3G-bevételek százalékos arányának formájában fizetnék. A vezérigazgató szerint a kormány által elvárt licencbevétel szintje a jelenlegi három szolgáltatóra öt-öt milliárd forintos terhet róna. A Westel 10 éves működésének évfordulója alkalmából Sugár András a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy szerinte nem lenne értelme ma Magyarországon egy negyedik mobilszolgáltató beindításának. A vezérigazgató ezt azzal támasztotta alá: a Vodafone nehézségei mutatják, hogy nem lenne tanácsos egy negyedik szolgáltatási engedélyt kiadni.
Straub Elek, a Matáv Rt. elnök-vezérigazgatója a 2004-es évre vonatkozóan azt nyilatkozta, hogy a magyar távközlési piac megerősödéséhez elengedhetetlen az infrastruktúra bővítése. További súlyos befektetések kellenek tehát. Ezt a ma piacon lévők nem tudják kellő gyorsasággal megvalósítani. Ismerve a magyar gazdaságot, e befektetések egy részét valószínűleg külföldről kell várni. A Matáv vezetője szerint idén az egyik legfontosabb ügy a távközlés terén a harmadik generációs távközlési technika előkészítése lesz – írta az origo.hu.
Míg a magyar szolgáltatók és a kormány azon gondolkodik, hogy mi lenne a legjobb mind a két fél számára 3G tender ügyben, addig egyes nyugat-európai cégek már a megvásárolt lincencek visszaadásán gondolkodnak. A mobilcom AG német mobiltelefon-szolgáltató társaság vezetősége már döntött is, hogy visszaadja a hatóságoknak a 3G alkalmazására vonatkozó engedélyt. A német mobilcom partnerével, a France Télécommal több mint 8,4 milliárd eurót fizetett a licenc megszerzéséért, és Gerhard Schmidnek, a vállalat alapítójának vezetésével fogott neki a hálózat kiépítésének. Tavaly a vállalat az összeomlás szélére került, ekkor megvált Schmidtől és hátat fordított az UMTS-projektnek. A projekt költségeinek megosztásáról még nem állapodtak meg a France Télécommal. Más cégek viszont a kínai piacra próbálnak betörni, az utolsó jelentések szerint 2003-ban 55,9 millióval 260 millióra nőtt a mobiltelefont használók száma. Idén ez a szám további 60 millióval emelkedhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.