Nem volt érdeklődés

2004. 01. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyengüléssel zárta az év utolsó kereskedését a Budapesti Értéktőzsde mutatója, a BUX. A szerdai rövidített kereskedés során a magyar tőzsdemutató nem követte a nemzetközi trendeket, így a magyar index 108,12 pontos csökkenéssel, 9379,99 ponton zárt. A forgalom a félnapos kereskedésnek megfelelő lett, azaz nem érte el az 1,6 milliárd forintos szintet sem. A vezető részvények egytől egyig gyengültek: a Matáv 1,37 százalékkal, a Mol 0,63 százalékkal az OTP 1,29 százalékkal, a Richter 1,78 százalékkal lett olcsóbb.
A brókerek szerint nem volt érdeklődés a parketten, ezt a forgalom is mutatta, de a kereskedők az érdektelenséget a német piac zárva tartásával is indokolták. A magyar piacon nem volt intézményi megbízás, ennek megfelelően a forgalom alacsony maradt – mondta egy kereskedő. A Buda-Cash Brókerház üzletkötője kifejtette: „Az utolsó másodpercekben történt záróár-beállítások hatására esett vissza az addig mintegy 30 pontos gyengülést mutató BUX. Néhány kistételű eladással húzták le például a Richter és a Matáv árfolyamát.” Hozzátette, hogy a kisebb papírokban voltak jelentős elmozdulások: a Zwack árfolyama 6,6 százalékkal nőtt és erősödtek az áramszolgáltató cégek részvényei is. A Globus viszont 9,5 százalékot zuhant. Az Egis 1,3 százalékkal gyengült, míg a BorsodChem-papírok árfolyama 1,4 százalékkal, 14 100 forintra emelkedett. Drágult még az Antenna Hungária, a Brau Union és az FHB árfolyama is.
A nemzetközi értékpapírpiacokon a magyar gyengüléssel ellentétesen alakultak az árfolyamok, a tavalyi év utolsó kereskedése során Londonban 6,5 ponttal emelkedett az FTSE kurzusa, a tengerentúlon a Dow Jones 0,28 százalékkal emelkedett, viszont a Nasdaq 0,32 százalékos veszteséggel zárt.
Tegnap a magyar tőzsde még az újévi ünnep miatt zárva tartott, eközben a nemzetközi értékpapírpiacokon elindult a 2004-es év első kereskedési napja. Londonban és Frankfurtban igen optimisták voltak a befektetők, a DAX és az FTSE a vártaknak megfelelően egy százalék körüli növekedéseket produkált. A londoni értéktőzsde 2004-ben is megbízható, de nem túl látványos emelkedésre számíthat, hála a várhatóan gyorsuló gazdasági növekedésnek, de a nyereségeket minden bizonnyal fékezni fogja a várhatóan ugyancsak emelkedő kamatszint.
A londoni értéktőzsde irányadó mutatója – londoni elemzők szerint – bizonyára nem éri el egész évben az idei növekedési ütemet. Az FTSE–100 a 2003-as év utolsó napján 6,5 pontos, azaz 0,15 százalékos nyereséggel, 4476,9 ponton zárt. Ezzel, háromévi visszaesés után először zárta az évet nyereséggel. Záráskor 13,60 százalékkal haladta meg a 2002. év végi értékét. 2002-ben 24,2 százalékot vesztett az FTSE–100.
A londoni elemzői előrejelzések átlaga az FTSE–100 számára a 2004-es év végére 4825 pont. A jóslatok 4460 és 5124 pont között szóródtak. Az elemzők szerint a gyorsabb növekedés folytatódása az első negyedévben még valószínű, de egész évben nem tartható. Ugyancsak több évi visszaesés után emelkedéssel végzett a frankfurti értéktőzsde fő mutatója is: az óév utolsó kereskedési napján, kedden 3965,16 ponton zárt, 12,44 ponttal, azaz 0,31 százalékkal magasabban, mint hétfőn és 37,08 százalékkal magasabban, mint 2002 végén. Az éves ütemmel a frankfurti értéktőzsde volt a vezető európai tőzsdék sztárja tavaly. A német elemzők azt várják, hogy az Európai Központi Bank esetleges kamatemelése, ha lesz, mindenképp későbbre várható, mint akár Nagy-Britanniában, akár az Egyesült Államokban, de az euró erőssége ártani fog az exportérdekelt cégeknek, így a tőzsde idei emelkedési üteme bizonyára nem ismétlődik meg. A DAX–30-nak átlagosan 20 százalék körüli pluszt jósolnak most a 2004-es évre. A gazdasági kilábalás is nehéz, még akkor is, ha Németországban, sok év után először, nem emelkednek a vállalatok társadalombiztosítási költségei, az adók csökkennek és az adórendszer egyszerűbb lesz – írta az MTI–Eco. A nyugat-európai tőzsdéken várhatóan tovább erősödnek a fejlett technológiai cégek, a bankok, az autógyárak és az alapanyaggyártók, vagyis azok a részvények, amelyek a még bizonytalan, de minden remény szerint újrainduló gazdasági növekedés hátán már kezdtek kikapaszkodni a korábbi mélységekből, habár az 1999–2000-es csúcsoktól még messze maradtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.