A Rábára spekulálnak

2004. 02. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvezőtlen hangulat jellemezte tegnap a nemzetközi tőkepiacokat, a Nikkei 225 index reggeli gyengülése és az azt követő londoni és frankfurti áresés nagyban meghatározta a magyar BUX irányát is. A japán piaci indikátor 0,36 százalékos gyengüléssel zárta a kereskedést, mivel a Nikon fotótechnikai társaság nyereségét jelentős mértékben csökkentette. A Nikon még hétfőn közölte, hogy nyeresége a vártaktól eltérő lesz, sőt azt is bejelentette, hogy csupán 10 százaléknyi javulást sikerül majd publikálnia. A hír hatására a félvezetőket gyártók és az elektronikai iparág nagyjai is zuhanni kezdtek.
Európában a különösebben nem jó British Petrol-eredmények is visszafogottan hatottak, az FTSE 0,57 százalékkal gyengült, míg a DAX értéke többszöri emelkedési próbálkozás után sem lépte át a növekedést jelző határvonalat. A német piacon javulást indukált a HVB és a Commerzbank összeolvadásáról szóló pletyka, így a bankszektor három százalék feletti javulást produkált. A tengerentúlon a vegyes – egymással ellentétes – nyitást követve a Dow Jones és a Nasdaq kurzusa emelkedni kezdett – a növekedést az okozta, hogy az AT&T Wireless-megvásárlási őrület továbbra is folyt.
Budapesten a nyitást követő 40 pont körüli emelkedés után visszazuhant a BUX értéke. A kereskedés legnagyobb részét a tőzsdemutató 10 040–10 020 pont között töltötte, és végül 10 046 ponton, 59 pontos gyengüléssel zárt. A vezető részvények közül a Mol és az OTP ára nőtt, míg a Matáv és a Richter kurzusa ellenkező irányba haladt, s gyengült. A befektetők a többhetes Richter-drágulást követve még mindig realizálták hasznukat, elemzők szerint a visszaesés már nem tarthat sokáig, és várhatóan újból 28 ezer forint körülire emelkedhet a gyógyszergyártó cég értéke. A Matávot a mai gyorsjelentés miatt kezdték eladni a befektetők, mivel a piac így reagál a még nem ismert eredményekre. A szakértők a Matávtól különösebben érdekes eredményt nem várnak, a megkérdezettek többsége a cég mérsékelt javulására számított. Nagy várakozások előzik meg a Rába gyorsjelentését is, a győri cég eredményei szintén nem ismeretesek, több szakértő újabb veszteségek felhalmozásáról beszélt, míg mások a HM-tender eredményességét állították szemben a huhogók véleményével. A legnagyobb magyar áramszolgáltató, a Dél-magyarországi Áramszolgáltató Rt. 2003-ban 4,475 milliárd forintos konszolidált, adózott eredményt ért el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.