Megindult a BUX

2004. 02. 27. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drágulási hullám söpört végig a tőkepiacokon tegnap napközben, de az amerikai tőzsdék gyengülő nyitása megakasztotta a növekedést. A jelentős nemzetközi optimizmust a BUX is kihasználta, így éves csúcsán zárhatott.
A tokiói értéktőzsde fő mutatója tegnap 1,47 százalékkal emelkedett, főleg a kiskereskedelmi láncok részvényei drágultak, s a nagy, exportra termelő cégek papírjai is pozitív korrekciót jeleztek. De a piacot erősítette Alan Greenspan, a Fed elnökének szerdai nyilatkozata is. Greenspan arról beszélt a kongresszus pénzügyi bizottsága előtt, hogy az amerikai gazdaság jól kezdte az évet.
Európában erőteljes emelkedéssel indult a nap, a befektetők igen aktívak voltak, a DAX és az FTSE magasra ugrott a nyitást követve, de a zárás előtti másfél órában a tengerentúli bizonytalanság következtében elfogytak az indexek alól a pluszok. A Nasdaqba vetett bizalom látványosan újból jelentkezik, ezt mutatta tegnap a technológiai mutató drágulása, viszont a Dow Jones piacán a nagyobb ipari cégek részvényeit érdektelenül dobták piacra a spekulánsok, ilyen volt a Boeing, a United Technologies, az AT&T és a Microsoft.
Budapesten minimális korrekcióval szinte egész nap emelkedett a BUX kurzusa. A kereskedés végét jelző gongszó pillanatában az index 10 228,85 ponton állt, ez 190,97 pontos növekedésnek felelt meg. A vezető részvények közül az OTP drágulása volt a legszembetűnőbb, a pénzintézet papírjai 5,9 milliárd forintos forgalom mellett 140 forinttal erősödtek. Az OTP részvényeit az UBS Warburg befektetési társaság 3950 forintra értékelte. Jelentős drágulással zárt még a Matáv és az Egis, de jól szerepelt a Richter és a Mol is. A kisebb forgalmú papírok sorából a Forrás, a Rába és az IEB árában jelentkezett nagyobb árfolyam-emelkedés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.