USA: gyengül a bizalom

2004. 02. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután tegnap kiderült, hogy az USA felülvizsgált negyedik negyedéves hazai összterméke 4,1 százalékkal nőtt, a tőkepiacok újabb rohamos növekedésbe kezdtek. A megugrásokat segítette a japán Nikkei 225 index 2,1 százalékos emelkedése. A tokiói árfolyammutatót az ipar januári termelésnövekedése és a japán háztartások növekvő költekezése serkentette.
Emelkedést jeleztek az európai tőzsdei indikátorok is, a DAX és a FTSE mérsékelten javult. Kedvezőnek titulálták az elemzők azt a tényt, hogy az amerikai nyitások után nem zuhantak be az európai indikátorok. A szakértők a német és a brit árfolyamokról azt nyilatkozták, hogy lassú, de tartós növekedés várható a következő napokban is. Az öreg kontinensen a járműipari részvények vezették a drágulásokat; a Fiat kedvező eredményvárakozásai, valamint a BMW és az Audi korábbi napokban publikált eredményei azt jelzik, hogy a járműgyártó szektorba lassan visszatér az élet.
A tengerentúlon újabb kiugró áremelkedéssel kezdődött a nap, mivel a felülvizsgált GDP-adat mellett néhány kedvező vállalati hír is vételre buzdította a befektetőket. A Nasdaq és a Dow Jones nem figyelt a Michigani Egyetem fogyasztói hangulatindexére, ami februárban 94,4 pontra gyengült a januári 103,8 pontról. A Dow Jones Newswires–CNBC által megkérdezett 13 elemző átlagosan 94 pontra várta az indexet. Decemberben 92,6 pont, novemberben 93,7 pont volt az értéke. Februárra az egyetem előzetesen 93,1 pontos hangulatindex-értéket jelzett.
A Deák Ferenc utcában a hónap utolsó üzleti napján ingadozó kereskedés zajlott, a BUX nyitás után 50 pontot zuhant majd korrigált
10 241 ponton zárt, ami 13,09 pontos növekedésnek felelt meg. A forgalom meghaladta a 12 milliárd forintot, ebből a legnagyobb részt a még mindig dráguló OTP papírjaira kötötték. A nap nyertese a Mol, 2,3 százalékos emelkedésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.