Vagyonokba kerülhet egy óvatlan kattintás

Az internetes csalási módok listáját az on-line aukció vagy vásárlás során rosszul bemutatott vagy el nem küldött tárgyak vezetik. A felhasználók mindennapi életét mindinkább megnehezíti az internetes levélszemét, a spam. Utóbbi probléma megoldására az EU nemzetközi összefogást sürget. Sok bajt okoznak az internetezőknek a parazita programok és az úgynevezett tárcsázóprogramok, amelyek a gyanútlan internetezők telefonszámláit megnövelik.

2004. 03. 01. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Növekszik az internettel kapcsolatos biztonsági kockázat, mivel kifinomultabb vírus- és féregtámadások érik a felhasználókat – vélik szakértők. Egyes vírusok támadásakor például beépítik a védelmet megnehezítő kódot a rendszerbe, míg más vírusok azt a látszatot keltik, hogy az adott számítógép védett az illetéktelen behatolások ellen. A National Consumers League (NCL) is arra hívta fel a figyelmet, hogy a világhálót használókat számos helyen és módon érheti kár. Az amerikai fogyasztóvédő szervezet felmérte és közzétette a leggyakoribb internetes csalási módszerek listáját. Ezen az alábbiak szerepeltek a leggyakrabban: on-line aukció vagy vásárlás során rosszul bemutatott vagy el nem küldött tárgyak. Kifogásolták a hardver-, a szoftvervásárlás során rosszul bemutatott vagy el nem küldött számítástechnikai cikkek eseteit is. Problémát jelentett a meg nem rendelt vagy meg nem kapott internet-hozzáférési szolgáltatás, amit az ingyenesnek feltüntetett vagy meg nem rendelt szolgáltatás után a bankszámla vagy telefonszámla terhelése követett. Napjainkig valószínűleg a nigériai email terjedt el a leggyorsabban. Ismeretes, hogy a nigériai ajánlatok különböző formában már több mint húsz éve terjednek. Eleinte levélben és faxon, újabban már a világhálón. A feladó azzal keresi meg későbbi áldozatát, a címzettet, hogy jelentős összeget, általában több tíz millió dollárt szeretne kijuttatni országából. Ehhez viszont szükséges az áldozatnak megadnia bankszámlájával kapcsolatos adatait. Ezenkívül a felmerülő költségek fedezésére át kell utalnia egy – a dollármilliókhoz képest csekély – összeget a felmerülő költségek fedezésére.
Sok problémát okoznak az itthoni internetezőknek is a parazita programok. Az utóbbi napokban megszaporodtak a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz (NHH) érkezett megkeresések arról, miként védekezhetnek a magyar internetezők ezen programok ellen. Az NHH szerint a legjobb megoldás a jelszavas védelem – közölte az MTI–Eco. A hatóságnak először három évvel ezelőtt jutott a tudomására, hogy az úgynevezett tárcsázóprogramok megnövelték a gyanútlan internetezők telefonszámláját. Az NHH és jogelődje, a Hírközlési Felügyelet ügyfélszolgálatát többségében az illetéktelen nemzetközi hívások és kisebb arányban a műholdas telefonkapcsolatok miatt keresték meg. A panaszok kivizsgálása után nyilvánvalóvá vált, hogy az internetezők maguk hozták létre, akaratuktól függetlenül, az emelt díjas hívásokat. A vizsgálatok szerint a parazita behatoló, illetve tárcsázóprogramok működtetői külföldi szervereket vesznek igénybe, és mire leleplezik őket, már újabb telefonszámról, újabb külföldi állomásról indítják világhálós támadásaikat. Jóllehet az NHH-nak csak néhány tucatnyi bejelentésről van tudomása, mégis a megelőzésre hívja fel a figyelmet közleményében: az óvatlan kattintásoknak ugyanis több tízezer forintos telefonszámla lehet az ára. Az NHH egyebek mellett azt ajánlja, hogy az internetező telefonszolgáltatójától rendelje meg a nemzetközi hívások kódolását. Ha a felhasználó azt hallja, hogy az általa használt modem ismét csatlakozik a világhálóra anélkül, hogy ő kezdeményezte volna, rögtön állítsa le a számítógépet.
A felhasználók életét nap mint nap megnehezíti az internetes levélszemét is. A spam az egész világon, így hazánkban is komoly problémát okoz. Egy felmérés szerint a hazai internetezők kilenc tizede nem szereti a spamekat, s jelentős részük átlagban napi öt darabot kap. Európában átlagosan már minden második elektronikus levél számít levélszemétnek a címzett szemszögéből. A spam-nek nevezett, kukába való elektronikus levelek aránya a múlt év decemberében átlagosan 52 százalékra nőtt – közölte az illetékes EU-biztos, Erkki Liikanen a közelmúltban. A biztos nemzetközi összefogás kialakítását sürgette a probléma orvoslására. E kéretlen üzenetek özönének mielőbbi elhárítása nélkül ugyanis nehézkesnek ígérkezik az internetes kommunikáció jövője. Egy felmérés szerint a kéretlen levelek közel fele volt egészségügyi témájú. Ezek között nem kevés a hamisítvány, a gyenge minőségű termék, amelyek éves forgalma a kontinensen dollármilliárdokra rúghat. Az egészségügyi ajánlatok mellett gyakoriak még a pénzügyi szolgáltatásokat, direkt termékajánlatokat és pornográfiát tartalmazó levelek. A levélszeméttel kapcsolatban a szakértők több megoldást is javasolnak: nem érdemes válaszolni a gyanús levelekre, mivel ezzel jelét adjuk annak, hogy az e-mail cím létezik. Sosem szabad megadni személyes vagy netán bankkártyával kapcsolatos adatokat sem, ha a webhelyet nem tartják biztonságosnak. A felhasználók számára elengedhetetlen, hogy védekezzenek a vírustámadások ellen, ezért célszerű letölteniük a legújabb behatolásvédelmi programokat. A levélszemét ellen egyébként már léteznek szűrők, megállító szoftverek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.