Végül nőtt a BUX

Minden várakozásokat felülmúlt a Budapesti Értéktőzsdén a tegnapi kereskedés, hiszen a BUX a nyitás után erősödött, majd később mintha elvágták volna az érdeklődést a magyar részvények iránt, a tőzsdemutató lezuhant.

2004. 02. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Délben újból növekedési próbálkozást tett az indikátor, de az sem tartott túl sokáig. A valódi és igen erős lendületet végül kora délután sikerült kicsikarni a BUX-ból, ekkor már a zárás közelsége nem tudta gyengíteni az indikátort, így 54 pontos emelkedéssel újból 10 ezer pont felett ért véget a nap.
A BÉT-en a vezető részvények közül a Matáv–Mol–OTP hármas drágult, míg a Richter kurzusa gyengült. A távközlési részvények három forinttal, az olajipari cég papírjai 15 forinttal, a banki papírok 53 forinttal drágultak. A kisebb forgalmú részvények közül a Pannonplast és a NABI ára emelkedett jelentősebben. Az elemzők a BÉT zárása után jelezték: nem volt túl nagy aktivitás a parketten; ezt azzal magyarázták, hogy a nemzetközi értékpapírpiacokon a gyorsjelentésekre összpontosítottak a befektetők.
Londonban és Frankfurtban jobbára a kedvező hangulat határozta meg a piaci irányokat, a vállalati gyorsjelentések jók lettek. Frankfurtban örvendetes tényként kezelték a befektetők, hogy a Deutsche Bank negyedik negyedéves profitja 436 millió euró lett, ami megfelelt az elemzői várakozásoknak. A pénzintézet egyidejűleg felemelte a 2003-as év után fizetendő osztalékjavaslatát is. A tengerentúlon pozitív irányba nyitottak a piacok, a Dow Jones és a Nasdaq értékét a korrekciós hatások és a tavalyi év utolsó negyedévi termelékenységi adatok segítették. Tavaly az október–december hónapok alatt 2,7 százalékkal nőtt a termelékenység éves szintre számolva a mezőgazdaságon kívül. Az elemzők átlagosan 2,8 százalékos növekedést vártak.

Tegnap a Budapesti Értéktőzsdén Paul Arlman, az Európai Tőzsdeszövetség főtitkára indította el a kereskedést. A pénzügyi vezető a kereskedés jelképes elindítása alkalmával hangoztatta, hogy nagyon fontos a tőzsdék, így a BÉT számára is a hírnév. Paul Arlman rámutatott: az utóbbi évek vállalati botrányai is jelzik, hogy ez nemcsak az érintett vállalatok ügye, hanem jelentős szerepet kapnak a kormányok és a pénzügyi felügyeleti szervek is. A pénzügyi felügyeletek önállóságát és erőforrásaik meglétét nem szabad korlátozni. Végezetül a főtitkár jelezte, hogy az Európai Unióhoz csatlakozó országoknak és azok gazdálkodó szerveinek át kell szervezniük eddigi stratégiáikat, hiszen a jövőben minden olyan lobbitevékenység feleslegessé válik, amit a nemzeti hatóságoknál próbálnak elérni a felek. Brüsszelben lesz ugyanis a szabályozás központja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.