A csokoládé régóta generációk kedvence

2004. 03. 25. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cukor használata, illetve a cukorból készített édességek gyártása mellett jelentős hangsúlyt kapott az 1500-as évektől a kakaóbabból készített csokoládé. Az édesség mint fogalom jó ideje ismert, ám vannak olyan édességek, amelyek nem egyszerűen a cukortartalmuk miatt kedveltek, ilyenek a kakaóból készült termékek. A Theobroma cacao nevű fa termése kakaóbab, ebből készül a sokak által kedvelt csokoládé vagy a kakaópor. A trópusi örökzöld kakaófa 12–18 méter magasra is nőhet, megtalálható Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsia egyes részein. A mai Mexikó területén élt maja indiánok már 600 körül használták a csokoládé bizonyos változatát, amelyet mennyei ajándékként tiszteltek. Mágikus erőt tulajdonítottak neki, vallási szertartásokban s gyógyszerként használták láz, köhögés és depresszió ellen.
A maják keserű kakaóitalát az aztékok vaníliával és mézzel édesítették. Náluk a csokoládé gazdasági értéke kapott hangsúlyt: a nemesek italának tartották, és az aranyporhoz hasonlóan cserealapként használták. Kolumbusz kakaómagot is hozott Európába, de mivel nem tudták, mit kezdjenek vele, a korabeli kereskedők elvetették. A csokoládé élvezetének titkát 1528-ban Cortez hozta el Európába, ahol a receptet kolostorokba zárva őrizték, és ízét csak a leggazdagabb nemesek ismerhették meg.
A csokoládé 1700 körül vált a közember számára is elérhetővé, ekkor a csokoládéházak éppoly népszerűek voltak, mint a kávéházak. Ugyanakkor Franciaországban a hatóságok a csokoládét minősítették. Angliába a kakaó az Ázsiából érkező teával nagyjából azonos időben, 1650-ben került. Érdekes, hogy a teaszeretetükről ma közismert angolok a kakaót sokáig jobban kedvelték a teánál, pedig akkortájt még arannyal kellett fizetni érte. A XVIII. században már kakaóklub is működött, és a kakaó fogyasztása – talán tápláló volta miatt – különösen a haditengerészetnél igen megnövekedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.