A Mol húzta a BUX-ot

2004. 03. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csillapodott tegnap sem a Budapesti Értéktőzsde részvényei iránti érdeklődés, a magyar parketten a nemzetközi gyengülő trend ellenére még mindig dühödt emelkedési hullám korbácsolta magasra a részvények árfolyamát és ezzel együtt a BUX kurzusát. A BÉT indikátora a nyitást követve 10 769,77 pontig emelkedett, majd korrigált, a kereskedés nagyobbik részében a BUX előző értéke körül mozgott, és végül csupán 2,8 pontos emelkedéssel zárt.
A BUX árfolyamának újabb csúcsát a Mol- és a Richter-papírok száguldása okozta. A Mol-részvények 130 forintot drágultak, míg a gyógyszergyári papírok a korábbi hetek gyengülését követve erősödhettek. Meglepetésre az FHB-részvények, nagy forgalom mellett, csupán húsz forinttal javultak. A Matáv ára nyolc forinttal emelkedett, míg az OTP árfolyama ellenkezőleg húzta lefelé a piacot 88 forintos gyengülésével. Tőkepiaci szempontból a nap egyik legfontosabb eseménye a kormányülés és az azt követő kormányszóvivői értekezlet volt, ahol kiderült, hogy az Antenna Hungária privatizációja nem került szóba a kormány tagjainak megbeszélésén.
Meglepetésre a nemzetközi tőkepiacokon nem voltak túl optimisták a befektetők, a tokiói tőzsdén a 21 havi csúcsról nem volt hajlandó elmozdulni a Nikkei-index, ami végül 9,59 ponttal gyengült. A japán tőkepiacra szakosodott elemzők a negatív korrekció elmaradását azzal magyarázták, hogy a dollár erősödése az exportra termelő technológiai cégeknél kedvezően jelentkezett.
Nem uralkodott túl jó hangulat az európai piacokon sem, a befektetők jobbára az eladói oldalt favorizálták, sőt a veszteséggel nyitó Wall Street következtében tovább erodálódott az FTSE és a DAX értéke. A tengerentúlon egyrészt a szolgáltatások beszerzői menedzserindexe februári csökkenése miatt gyengültek az árak, másrészt a néhány vállalati jelentés okozta a gyengülést. Ilyen – a Dow Jones visszaesését ösztönző – bejelentést tett közzé a Toys R Us játékkereskedő cég is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.