Biztos piac várja az unióban a biogazdákat

Az ökológiai gazdálkodás sok mezőgazdaságból élőnek jelentheti a kitörés esélyét, ám mielőtt valaki úgy dönt, belevág, át kell gondolnia jó néhány szempontot. Legelőször is alaposan tájékozódnia kell. Az ökológiai gazdálkodást tervező gazdák sokszor bizonytalanok, nem hiszik el, hogy vegyszerek nélkül is eredményes lehet a termelés.

Szarka Ágota
2004. 03. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ökológiai gazdálkodás a mezőgazdasági termelés olyan átfogó rendszere, amely nem használ szintetikus növényvédő szereket, trágyákat, célja a mezőgazdasági termelés és a környezet egyensúlyának megteremtése, és jó minőségű, egészséges élelmiszerek előállítása – mondta el Dér Sándor, a Hungária Öko Garancia ügyvezetője, aki már a kilencvenes évek elejétől tanulmányozza itthon és külföldön az ökológiai gazdálkodás módszereit. Az általa vezetett cég az egyik, amely Magyarországon a termelés ellenőrzésével foglalkozik. Ugyanis az ökológiai termelést törvények szabályozzák, s hogy egy terméket „bio”-ként lehessen a piacra juttatni, komoly követelményeknek kell megfelelni. Viszont az így előállított termékeket általában magasabb áron lehet értékesíteni, de ha ez nem is minden esetben igaz, az értékesítési lehetőségek jobbak, mint a konvencionális módon termelt élelmiszerek esetében.
Az ökológiai gazdálkodásra nem lehet máról holnapra átállni. Azoknak a gazdáknak, akik váltani szeretnének, először is tanácsos megkeresniük régi biotermelőket, akik tapasztalataikat szívesen átadják. – A Biokultúra Egyesületnél például nemcsak információhoz juthatnak, de segítséget is kapnak gazdaságuk megtervezéséhez. Első lépésként fel kell mérni, hogy az a terület, ahol mezőgazdasági termelést folytatnának, milyen adottságokkal bír, mire alkalmas: gyepgazdálkodásra vagy éppen gyümölcstermesztésre, szántóföldi művelésre – tudtuk meg Czeller Gábortól, a szervezet vezetőjétől.
Kiderült az is: ezután tanácsos megkeresni a hivatalos ellenőrző 7szervezeteket, és náluk tájékozódni a feltételekről. Az ellenőrzés piaci szolgáltatás, de csak az árakban és nem a minőségben van különbség. Ezután be kell jelentkezni, és szerződést kell kötni valamelyik szervezettel. Ettől az időponttól kezdődik el az ökológiai gazdálkodás. Az ökológiai vagy biológiai jelölés használatát – ami ugyanazt jelenti – meghatározott átállási időnek kell megelőznie. Ám ez idő alatt már igényelhető az állami támogatás, és egy év elteltével a termékeken fel lehet tüntetni, hogy egy ökológiai termelésre átálló gazdaságból származnak.
A szántóföldi növények esetén akkor lehet a termékeket ökológiai jelöléssel forgalmazni, ha a vetést megelőzően 24 hónap átállási idő eltelt. Az ültetvényeknél – például szőlő, gyümölcs – az átállási időszak 36 hónap a betakarítást megelőzően. A gazdákat leginkább az bizonytalanítja el, hogy az ökológiai művelés során sok, korábban megszokott módszert nem lehet alkalmazni. A legfontosabb szabályok közé tartozik, hogy nem használhatók géntechnológiailag módosított szervezetek, azok származékai, szintetikus növényvédő szerek, gyomirtó szerek és növekedést szabályzó anyag sem.
A műtrágyázás is kiesik, a talaj termékenységét azonban más módszerekkel is fenn lehet tartani. Például olyan vetésforgó alkalmazásával, amely tartalmaz pillangósvirágúakat, és amelyben a mélyen és sekélyen gyökerező növények váltják egymást. Ha a csapadékviszonyok lehetővé teszik, zöldtrágyák is alkalmazhatók, de ha a növények tápanyagigénye – a talajminták elemzése alapján – a fenti módszerekkel nem elégíthető ki, használható az istállótrágya és többféle ásványi anyag.
A kártevők, különféle betegségek leküzdése során sem alkalmazhatók az iparszerű termelésben megszokott vegyszerek, viszont engedélyezettek a természetes növényvédő szerek, mint a réz, ásványi kén, növényi kivonatok, gomba-, illetve baktériumkészítmények. De a legfontosabb szerepe a megelőzésnek van: mint a vetésforgó és a jó fajtaválasztás, a kártevők természetes ellenségeinek védelme, hasznos szervezetek betelepítése; mind-mind eredményes és szabadon alkalmazható eszköz. Az egyik legkényesebb kérdés a gyomok elleni harc, ugyanis gyomirtó szert szintén tilos „bevetni”. Ám a megfelelő talajműveléssel, a gyomfésű használatával, a vetésforgó helyes kialakításával ezen a téren is komoly eredmény érhető el.
Mint Dér Sándor elmondta: az ellenőrző szervezetek a termelés minden szakaszát ellenőrzik, és ha az megfelel a szabályoknak, akkor azt tanúsítvánnyal igazolják. Ökológiai termékeket csak elismert ellenőrző szervezet tanúsítványával lehet forgalomba hozni. Az ökológiai gazdaságok ellenőrzésére évente egyszer, átálló gazdaságok esetén kétszer kerül sor.
Dér Sándor úgy véli: az eredményes gazdálkodáshoz legfontosabb a megfelelő szakismeret elsajátítása, és ebben bizony meglehetősen nagy a lemaradásunk. A tudás, az információ átadásában nagy szerepe lehetne a gazdák önszerveződéseinek, és ez igaz az értékesítés tekintetében is. Szövetkezni kellene, de ez nálunk még mindig ellenállást vált ki sokakban. Késésben vagyunk: ugyanis Magyarországon még mindig nincs olyan országos értékesítési szervezet, amely összefogná az ökológiai termelőket, megszervezné a márkavédelmet, az értékesítési csatornákat. Ehhez is kellene központi segítség, ám a dolog alapvetően a termelőkön múlik.
A gazdák zöme egymagában állva nem képes mondjuk egy multinacionális áruházlánccal „partneri viszonyt” kialakítani, mivel csak kis árumennyiséget képes beszállítani. Néhány országos értékesítési szövetkezet viszont már ki tudná elégíteni a mennyiségi igényeket is. Ennek hiányában fennáll a veszély, hogy csatlakozásunk után a nagy áruházláncok – magyar partner híján – saját ökoáruikat hozzák be az országba. És akkor még nem beszéltünk az EU-n kívüli, nagy ökotermelési potenciállal és rendkívül olcsó munkaerővel rendelkező országokról, mint például Kazahsztán, Ukrajna, Bulgária, amelyek komoly konkurenciát jelenthetnek idővel – véli Dér Sándor.
A közelmúlt élelmiszerbotrányai (a kergemarhakór, a dioxin- szennyezések) miatt az ökológiai termelés egyre fontosabb szerepet tölt be a világ élelmiszerpiacán, világossá vált az ökológiai gazdálkodás jelentősége. Németországban a BSE-botrányok miatt a kormányzat tíz év alatt a teljes élelmiszer-forgalom 20 százalékára akarja növelni a bio- vagy ökotermékek részesedését.
– Ami a magyar gazdák számára még kedvezőbb, hogy a legtöbb uniós tagállamban komoly piaca van az ökológiai termékeknek. Ez Csehország kivételével nem mondható el a 2004-ben belépő országokról. Az uniós belépés után számítani lehet rá, hogy a biotermékek hazai piaca rohamos növekedésnek indul – szögezte le Dér Sándor, hozzátéve azt is: tapasztalatai szerint azok a gazdák, akik a hagyományos termelésben jól működtek, sikeresek maradtak az ökológiai gazdálkodásban is. Ebben a gazdálkodási formában különösen fontos a kreativitás és a tanulásra való készség, a gazdák összefogása – tette hozzá.
S egyáltalán nem mellékes szempont az sem, hogy az ökológiai gazdálkodás hatékony környezetvédelmi forma, amelynek fontos szerepe lehet Magyarország természeti kincseinek megóvásában.

***

Ahol szaktanácsot,
segítséget lehet kérni:
Biokultúra Egyesület
1011 Budapest, Fő utca 28.,
tel.: 06-1/214-7005, 006,
honlap: www.biokultura.org
Biokontroll Hungária
1028 Budapest, Margit krt. 1.,
tel.: 06-1/336-1122,
honlap: www.biokontroll.hu
Hungária Öko Garancia
1027 Budapest,
Frankel Leó utca 5. I. em. 12/A,
tel.: 06-1/336-0553,
e-mail: hoeg@axelero. hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.