Miközben jelentős állami elvonások, terhek nehezítik a pékek életét, az uniós csatlakozás miatt számos beruházást kellene végrehajtaniuk. Mindemellett kiélezett verseny és alacsony jövedelmezőség jellemzi a magyar sütőipart. A kis- és középméretű cégek döntő része nulla- vagy egy-két százalékos profitot ért el tavaly – mondta lapunknak Ilonka Boldizsár. A Magyar Pékszövetség elnöke kiemelte: a kicsik helyzetét nehezíti a multiláncok árképzése, amelyre az erőfölénnyel való viszszaélés a legjobb kifejezés. Azok ugyanis számos esetben áruikra a minimális hasznot sem teszik rá, s már az sem ritka, hogy az előállítási költség alatti áron hozzák forgalomba termékeiket. A szakember úgy látja, a magyar pékszakma megmaradásához, fejlesztéséhez, az uniós versenyben való túléléshez évi hét-nyolc milliárd forint támogatásra lenne szükség, amit az állam például az áfabevételekből biztosíthatna. E nélkül azonban a pékségek akár harminc százaléka is bezárhat.
Az elnök kifogásolta, hogy a rendeletekben nem a célt, hanem az eszközt határozzák meg. Nem azt mondják, hogy a pékségnek tisztának kell lennie, hanem azt, hogy időközönként porszívózni kell. Az ellenőrzések pedig sokkal elnézőbbek a multiláncok sütödéivel szemben, mint a kicsikkel. Amíg utóbbinál a csomagolás a feldolgozórésszel nem lehet egy légtérben, addig az áruházláncoknál ezt az ellenőrök nem veszik komolyan. Mint ahogy az is előírás, hogy a szitagép nem lehet a feldolgozótérben. Igaz, ezt is csak a kicsiknél tartatják be – tette hozzá a szakember. Az elnök nehezményezte, hogy a kormány meg sem hallja problémáikat, s nem ül le velük tárgyalni. Ha e tekintetben nem lesz változás, a mezőgazdasági termelőkhöz hasonló lépésekhez folyamodnak. A szövetség tagsága országosan lefedi a vállalkozások 70-80 százalékát, s naponta újabb és újabb belépőket regisztrálnak, így azt gondolják, ez már van akkora erő, amivel érdemes párbeszédet folytatnia a kormánynak. A szakember attól tart, tőkeszegénységük és kilátástalan helyzetük miatt a külföldi cégek felvásárolják majd a magyar pékségeket, ami az árak drasztikus megugrását vetíti előre. Ennek megakadályozására beszerzési és értékesítési társaságokat hoznak létre. Továbbá kérik a kormányt, termékeikre állapítson meg önköltségi és egy minimális, tisztességes hasznot biztosító árat.
Kovács Gyula mestercukrász arról számolt be, megnövekedett terheiket már nem tudják áthárítani a fogyasztókra. A nyereség 60-70 százalékát vissza kell forgatni a vállalkozásba, elsősorban gépberuházásokra, s a kiváló minőség biztosítása érdekében újabb és újabb gépeket kell vásárolni. Mindemellett a munkaerő is megdrágult.

A legismertebb magyar meteorológus is megszólalt a pokoli hőhullámokkal kapcsolatban