Demonstrálni fognak a pékek?

Tőkeszegénység, alacsony jövedelmezőség, a magas energiaárak és a multik árképzése nehezíti a pékek mindennapjait. Kormányzati segítség nélkül rövidesen a vállalkozások akár harminc százaléka is végleg bezárhat. A szakma lépéseket fontolgat, mert a kormány szóba sem áll velük. A cukrászüzemek is reménytelen helyzetben vannak.

2004. 03. 25. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben jelentős állami elvonások, terhek nehezítik a pékek életét, az uniós csatlakozás miatt számos beruházást kellene végrehajtaniuk. Mindemellett kiélezett verseny és alacsony jövedelmezőség jellemzi a magyar sütőipart. A kis- és középméretű cégek döntő része nulla- vagy egy-két százalékos profitot ért el tavaly – mondta lapunknak Ilonka Boldizsár. A Magyar Pékszövetség elnöke kiemelte: a kicsik helyzetét nehezíti a multiláncok árképzése, amelyre az erőfölénnyel való viszszaélés a legjobb kifejezés. Azok ugyanis számos esetben áruikra a minimális hasznot sem teszik rá, s már az sem ritka, hogy az előállítási költség alatti áron hozzák forgalomba termékeiket. A szakember úgy látja, a magyar pékszakma megmaradásához, fejlesztéséhez, az uniós versenyben való túléléshez évi hét-nyolc milliárd forint támogatásra lenne szükség, amit az állam például az áfabevételekből biztosíthatna. E nélkül azonban a pékségek akár harminc százaléka is bezárhat.
Az elnök kifogásolta, hogy a rendeletekben nem a célt, hanem az eszközt határozzák meg. Nem azt mondják, hogy a pékségnek tisztának kell lennie, hanem azt, hogy időközönként porszívózni kell. Az ellenőrzések pedig sokkal elnézőbbek a multiláncok sütödéivel szemben, mint a kicsikkel. Amíg utóbbinál a csomagolás a feldolgozórésszel nem lehet egy légtérben, addig az áruházláncoknál ezt az ellenőrök nem veszik komolyan. Mint ahogy az is előírás, hogy a szitagép nem lehet a feldolgozótérben. Igaz, ezt is csak a kicsiknél tartatják be – tette hozzá a szakember. Az elnök nehezményezte, hogy a kormány meg sem hallja problémáikat, s nem ül le velük tárgyalni. Ha e tekintetben nem lesz változás, a mezőgazdasági termelőkhöz hasonló lépésekhez folyamodnak. A szövetség tagsága országosan lefedi a vállalkozások 70-80 százalékát, s naponta újabb és újabb belépőket regisztrálnak, így azt gondolják, ez már van akkora erő, amivel érdemes párbeszédet folytatnia a kormánynak. A szakember attól tart, tőkeszegénységük és kilátástalan helyzetük miatt a külföldi cégek felvásárolják majd a magyar pékségeket, ami az árak drasztikus megugrását vetíti előre. Ennek megakadályozására beszerzési és értékesítési társaságokat hoznak létre. Továbbá kérik a kormányt, termékeikre állapítson meg önköltségi és egy minimális, tisztességes hasznot biztosító árat.
Kovács Gyula mestercukrász arról számolt be, megnövekedett terheiket már nem tudják áthárítani a fogyasztókra. A nyereség 60-70 százalékát vissza kell forgatni a vállalkozásba, elsősorban gépberuházásokra, s a kiváló minőség biztosítása érdekében újabb és újabb gépeket kell vásárolni. Mindemellett a munkaerő is megdrágult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.