Feszültség a piacokon

2004. 03. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Növekvő feszültség, katonai konfliktus előtti állapot, egyszóval a geopolitikai bizonytalanság miatti gyengülés uralta tegnap a nemzetközi tőkepiacokat. A magyar parketten is komolyabb korrekciós hullám söpört végig, a BUX pénteki záróértéke alatt nyitott, majd erősödött. A délelőtt kivárással telt el, viszont a déli harangszó előtt tíz perccel a befektetők elengedték a „gyeplőt”, így a BUX rövid idő alatt 100 pontot zuhant. Kora délután erőtlen korrekció indukálódott, egy pillanatig azt lehetett hinni, hogy az MNB kamatcsökkentése kihúzza a kátyúból a tőzsdemutatót. A nap végére viszont stabilizálódott a BUX helyzete, így 58,95 pontot gyengülve 10 497,93 ponton zárt a magyar tőkepiac. A vezető részvények a hét forinttal dráguló Matáv kivételével visszaesést mutattak, a Mol 100 forinttal, az OTP 35 forinttal, a Richter 50 forinttal lett olcsóbb. A Matáv emelkedését az igazgatóság ülésén hozott 70 forintos osztalékjavaslat indukálta. A távközlési részvények áráról elemzők azt nyilatkozták, hogy a Matáv még mindig alulértékelt, a májusi uniós csatlakozásig a Telekom-papírok még jelentős dráguláson eshetnek át.
A Mol háza tájáról olyan hírek jelentek meg, hogy a társaság a PKN Orlennel történő megállapodás esetén új részvények kibocsátását tervezi. A portfolio.hu a Reuters értesülését tette közzé, melyben maga a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt nyilatkozik a PKN- kapcsolatról, a közelgő tárgyalási szakasz végéről. Hernádi Zsolt úgy nyilatkozott, hogy a PKN-nel folyó tárgyalásoknak április végéig le kell zárulnia. A Mol nem lesz partner a tárgyalások meghosszabbításában – idézi a Reuters. A nyilatkozat ténye önmagában már jelzésértékű, hiszen a Mol tavaly november, a szándéknyilatkozat aláírása óta – annak előírásai szerint – nem nyilatkozott a megbeszélések fejleményeiről. A portfolio.hu szerint a részvénykibocsátás nem érintheti kedvezően a Mol-részvényeseket, akik egyébként is a PKN-tárgyalásokat tartják a legnagyobb kockázati tényezőnek napjainkban. A varsói bevezetésről június végéig dönt a Mol.
A kisebb forgalmú részvények közül az Egis, a Phylaxia és a Synergon szerepelt a legjobban, míg a korábbi napok sztárja, az FHB közel egy hónapos emelkedés után tegnap 245 forintos csökkenéssel zárt. Szakértők jelezték, hogy a pénzintézet részvényeinek korrekciós gyengülése már napirenden volt, viszont az elemzők azt is elmondták, hogy a mostani visszaesés még nem zárult le, az FHB papírjainak további lassulása várható.
Nyugat-Európában és a tengerentúlon az izraeliek által elkövetett likvidálás miatt igen ingerültek voltak a befektetők. A néhány hónap óta szépen felépített emelkedő trend könnyen semmibe veszhet, ha a közel-keleti konfliktus lángra kap. A Wall Street-i árfolyammutatók a BÉT zárásakor jelentős csökkenést jeleztek, a nyersolaj ára viszont nem mozdult meg, ellenben az arany unciánként 5,2 dollárral erősödött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.