Kivárnak a BÉT-en

2004. 03. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhe árfolyamcsökkenéssel zárta a napot csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe, a BUX, a vezető részvények árfolyama a Richter kivételével emelkedett. A forgalom 14,4 milliárd forint lett, a befektetők főként a Mol- és az OTP-papírok iránt érdeklődtek. Az olajipari cég részvényei 1,1 százalékkal, a banki részvények 0,1 százalékkal drágultak. A Mol tegnap közölte, hogy a mai nappal átalakítják a Slovbena (volt Slovnaft menedzsment) által birtokolt részvényeket, amelyek ezáltal piacképessé válnak. A Mol Rt. a 2003. szeptember 1-jén megtartott rendkívüli közgyűlés 60. számú határozatában döntött 9817000 darab C sorozatú, egyenként 1001 Ft alapcímletű, névre szóló törzsrészvény 9 826 817 darab, egyenként 1000 Ft névértékű, A sorozatú, névre szóló törzsrészvénnyé történő átalakításáról. A részvények cserearánya a névértéküknek megfelelő, azaz minden 1000 darab C sorozatú törzsrészvény 1001 darab A sorozatú törzsrészvény átvételére jogosít.
Hasonlóan növekedett még a Matáv és az FHB árfolyama is, a távközlési részvények kurzusa négy forinttal, a jelzálogbankpapírok ára 195 forinttal nőtt. Az FHB tegnap bejelentette, hogy a Luxemburgban bejegyzett EMTN (European Medium Term Note) programja keretében április 2-án 75 millió euróval egyenértékű, forintban denominált jelzáloglevélsorozatot hoz forgalomba zárt körben. Pataki Sándor, az FHB ügyvezető igazgatója az Econewsnak elmondta: a nyolcéves futamidejű, fix kamatozású kötvényeket európai befektetők jegyezték le jelentős érdeklődés mellett. Az FHB-nak a tavaly indított hároméves, egymilliárd eurós keretöszszegű program keretében ez lesz a negyedik kibocsátása. A hitelintézet eddig 295 millió euró névértékű kötvényt értékesített. Elemzők az Egis és a Richter gyengülése kapcsán rámutattak arra, hogy a gyógyszergyártókra ható állami intézkedés, a költségvetés ilyen jellegű szigorítása jelentkezik az árfolyamoknál, így nem csoda, hogy a két cég részvényei újabb mélyrepülésbe fogtak. A Zwack árfolyama nem erősödött, pedig a társaság hétfői közgyűlésén várhatóan 750 forintos részvényenkénti osztalékról döntenek, ami közel tízszázalékos haszonnak felel meg a tegnapi nyolcezer forintos árfolyamra vetítve.
Szakértők szerint a következő napokban tovább folytatódhat
az iránytalan mozgás, nagyban befolyásolni fogják a magyar tőzsdét a tengerentúli indikátorok változásai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.