Pakisztáni hatás

2004. 03. 20. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább gyengült tegnap a Budapesti Értéktőzsde mutatója, mivel a nemzetközi tőkepiacokon visszaesés mutatkozott. A BUX nyitáskor 10 654 pontig emelkedett, majd visszaesett előző értékére. A kereskedés legnagyobb részében a tőzsdeindikátor a mínuszos tartományban tartózkodott, s végül 66,59 pontos csökkenéssel 10 556,88 ponton zárt. A forgalmi mutató 10,68 milliárd forintot jelzett, ezt az értéket főként a Richter- és az OTP-papírokon realizálódó üzletek indukálták.
Tegnap fordult a kocka: az eddig emelkedő OTP, Mol, Matáv ára gyengüléssel zárt, viszont a Richter felfelé korrigált. A banki részvények 75 forinttal, a Mol papírjai 60 forinttal, a Matáv hét forinttal lett olcsóbb. A Mol közölte, hogy a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.-vel 2000. szeptember 22-én kötött, a Tiszai Vegyi Kombinát Rt. részvényeinek 8,02 százalékát jelentő részvénycsomagra fennálló vételi opciós jogának gyakorlására a szolnoki Hermész Mérnöki Tanácsadó és Nagykereskedelmi Kft.-t jelölte ki. A vételi opciós jog gyakorlása esetén a Hermésznek a TVK-ban 8,02 százalékos, a Mol közvetlen és közvetett befolyása együttesen 52,55 százalékos lesz.
A Richter ára 500 forinttal drágult, amiről elemzők azt nyilatkozták, hogy a piac lassan elfogadja a kormány döntését, s lassan kezdik visszavásárolni az olcsóbbá vált részvényeket. Az elemzők általános vélekedését erősítette meg a portfolio.hu is azzal, hogy idézte Bram Buringnak, a Raiffeisen elemzőjének a véleményét, aki az Egis gyengülését még nem tekintette lezártnak, viszont a Richter árfolyamát a jelenlegi szinten a hírekre beárazottnak vélte.
Enyhe emelkedéssel zárta a kereskedést a Rába, az FHB és a Brau Union. Az FHB-ról a brókerek elmondták, hogy lassan kezd kifulladni a jelzálogbanki hossz, tegnap a papír csupán 55 forinttal erősödött. A kereskedők szerint az FHB papírjaira tegnap nem hatott a Moody’s hitelminősítő besorolásmegerősítő döntése, mivel a piac még nem ismeri a menedzsment osztalékjavaslatát. Szakértők úgy vélik, hogy az igazgatóság részvényenként maximum 100 forintos osztalék kifizetésére tesz javaslatot a közgyűlésnek, mivel az idén a jelzálog-hitelezés jelentős visszaesésére számítanak.
Mérsékelt pesszimizmus uralkodott tegnap a nemzetközi tőkepiacokon is, Frankfurtban 0,19 százalékkal esett vissza a DAX-indikátor, míg Londonban fél százalék körüli emelkedéssel zárta a kereskedést az FTSE. Elemzők rámutattak, hogy a pakisztáni katonai események nagyban befolyásolták a Wall Street nyitását, a Dow Jones és a Nasdaq veszteséggel kezdte a napot, de később a geopolitikai hírek miatt megnyugodtak a kedélyek. A Dow Jones piacán igen nagy volt az érdeklődés a Time Warner papírjai iránt, meg a technológiai papírok közül a Texas Instruments és a Yahoo! drágulására összpontosítottak a befektetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.