Veszélyben a sütőipar versenyképessége

Vasárnap nyitja meg kapuit a szakma legjelentősebb hazai fóruma, az UKBA nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállítás. A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban megrendezendő kiállításon a világversenyeken szereplő cukrászati remekműveket, valamint a hazai és nemzetközi újdonságokat tekinthetik meg a látogatók. Az eseményen a szakemberek megvitatják a jelenlegi gondokat, valamint az élelmiszer-feldolgozó ágazat májusi uniós csatlakozásunk utáni versenyképességét.

2004. 03. 25. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évről évre egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a cukrászati, a sütőipari és a gasztronómiai cégek, valamint a háttéripar beszállítói részéről a kétéves ciklusban jelentkező UKBA szakkiállítás iránt. Az idei eseményen a szakma magyar képviselői mellett francia és belga sütőipari vállalatok, valamint amerikai és török cukrászati cégek is bemutatják terméküket. A 141 kiállító elsősorban a sütőipari újdonságokat és a legújabb technológiákat mutatja be a közönségnek. A rendezvény idei díszvendége Ausztria lesz.
Idén a szervező Magyar Pékszövetség és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete azt vitatja meg, milyen gondokkal kell szembenéznie az élelmiszer-feldolgozó ágazatnak és hogyan alakul az iparág versenyképessége májusi csatlakozásunk után. Éppen ezért a kiállításon elsősorban a magyar termékek állnak majd a hagyományos készítmények versenyének középpontjában.
A magyar élelmiszer-gazdaság egyik fontos szegmense a cukorágazat, amely napjainkban már közel az uniós szabályoknak megfelelően működik. Ahhoz, hogy a csatlakozás által megkövetelt szintet el tudja érni ez a terület, számos beruházást kell véghezvinni, amely az utóbbi időben lényeges leépítésen keresztülment szakmát próbatétel elé állítja. Magyarországon 1998-ig még tizenkét cukorgyár működött, ezek többsége több mint száz éve épült. A helyzet mára alaposan megváltozott: az orosz piac elvesztésével végleg kiderült, hogy a továbbiakban nem lehet nagy tömegű élelmiszer kivitelével számolni, és ez feleslegessé tette a meglévő kapacitások jelentős részét. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a cukoriparban is csak a nagy teljesítményű gyárak megtartásának voltak reális esélyei. Emellett csak a koncentrációval nyílhatott lehetőség a nagyobb volumenű műszaki fejlesztésre, és ezzel a hazai cukorgyártás európai színvonalának megteremtésére. Miközben az Európai Unióban a napi tízezer tonna cukorrépát feldolgozó gyárak bizonyultak életképesnek, addig a magyarországi üzemek között több négy-ötezer tonna kapacitású üzem is található.
Nehezíti a cukor- és a sütőipar helyzetét, hogy egyre jobban terjed a számlázás nélküli árumozgás, továbbá igen sok az illegális munkaerő, elsősorban a pékségekben. Ennek hátterében az áll, hogy a sütőipari termékeket forgalmazó kereskedelmi cégek egy része nyereséget könyvel el az értékesítésen, ugyanakkor a vállalkozások jelentős része nullszaldós, így képtelenek az alkalmazottakat az elvárásoknak megfelelően megfizetni. A sütőipari cégeknél az is egyértelmű, hogy a költségek növekedése az utóbbi időben nagyobb volt, mint az árbevételé. A legálisan működő vállalkozások árbevétel-arányos nyeresége néhány évvel ezelőtt még elérte a hét-nyolc százalékot, napjainkban a profit azonban mindössze két-három százalékot tesz ki. Ilyen körülmények között a cégek többsége nem tudja biztosítani a termékár-növekedéssel arányos béremelést. A szakma képviselői szerint ezért a minimálbér bevezetése is inkább feszültséget, mint előnyt jelentett ennek az iparágnak.
A sütőiparnak jelenleg a legnagyobb gondot az európai uniós csatlakozásból adódó minőségi követelmények teljesítése okozza. A Magyar Pékszövetség úgy ítéli meg, hogy a májusi belépésünk után a pékségek több mint harminc százaléka tönkremehet. A szövetség szerint a pékségek jelenleg rendkívül nehéz helyzetben vannak, ennek hátterében pedig részben a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium tevékenységüket szabályozó rendelete áll. A szakma hangsúlyozza: számos félreértésre adhat okot az, hogy a sütőipari vállalkozások jövőbeni követelményeinél nem a célt határozta meg a földművelési tárca, hanem csupán az eszközöket fogalmazta meg. További kérdéseket vet fel az is, hogy a Magyar Pékszövetség szerint az uniós követelmények ellenőrzése eltérő kritériumok alapján történik a multinacionális vállalatoknál, illetve a kis sütödék esetében.
A hipermarketek idén csak az alapanyagok és az energia áremelkedésének egy részét hárították át a vásárlókra, ám az még nem világos, hogy a jövőben mennyire változik ez a helyzet. Sok üzletben a péksütemények nagy részét helyben állítják elő, ami meglehetősen nagy előnyt jelent a kenyér és a péksütemények árának kalkulálásában.




Nemzetközi kapcsolatok
A Magyar Pékek Ipartestülete 2001 óta teljes jogú tagja a CEBP-nek, vagyis az Európai Nemzeti Pékszövetségek Nemzetközi Szervezetének. A CEBP tevékenysége rendkívül fontos az uniós irányelvek, jogszabályok, rendelkezések szakmai szempontból való véleményezése, a jogharmonizáció keretén belül, a szakma érdekeinek érvényesítése terén. Az UIB a pékek világszövetsége, amelynek 21 európai és több tengerentúli ország – USA, Dél-Amerika, Afrika és Új-Zéland – nemzeti pékszövetsége a tagja. Magyarország ez évtől válhat teljes jogú tagjává. A nemzetközi szakmai szervezetekhez – CEBP és UIB – való tartozás az egyre jobban globalizálódó piacok kialakulásával, illetve az EU-belépéssel rendkívül fontossá válik. Elengedhetetlen ugyanis a szakma állandó és aktív jelenléte azokon a nemzetközi fórumokon, ahol magas szinten képviselik a szakma érdekeit, megvitatják és eldöntik – vagy legalábbis véleményezik és megvétózzák – a szakmát érintő fontos kérdéseket, amelyek azután nemzetközi szintű ajánlássá, esetleg törvénnyé válva hosszabb távon befolyásolják, valamint meghatározzák az ágazat fejlődését, sorsát – az egyes országokban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.