Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Durvul az erdélyi kampány

2004. 05. 14. 17:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felháborodást váltott ki a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) székelyföldi szervezeténél, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tisztviselői politikai célokra használják az erdélyi státusirodák személygépkocsiparkját. Az MPSZ tagjai úgy tudják, hogy az RMDSZ gyergyószéki szervezetének kampányfőnöke a helyi tájékoztató iroda számára vásárolt Skodával utazott a bíróságokra, ahol a Német Demokrata Fórum ügyvédjével a szervezet listáin feltüntettet polgári jelöltek indulását óvták meg. Az RMDSZ által alapított Progress Alapítvány 2002-ben hatmilliárd lejért (csaknem 38 millió forint) vásárolt 24 darab Skoda Fabia típusú személygépkocsit. A gépparkot az erdélyi megyékben működő tájékoztatóirodáknál osztották szét, és noha kizárólag a magyarigazolvány-igénylők kérvényeinek romániai begyűjtésére hivatottak, az RMDSZ tisztségviselői a szövetség céljaira is felhasználják. A gyergyói MPSZ tiltakozik a Skodák kampánycélra való felhasználása ellen, mivel úgy véli: az összma-
gyar ügyet szolgálni hivatott járműveket „belmagyar harcokra” használják fel.
A Székelyföldön egyébként nem várt fordulatot vett a szemben álló magyar jelöltek egymás ellen benyújtott óvássorozata, mivel a bíróságok vidékenként homlokegyenest eltérő döntéseket hoztak. Az MPSZ például nem indíthatja jelöltjeit a német fórum Hargita megyei és székelyudvarhelyi listáján, sőt Papp Előd sem mérkőzhet meg független csíkszeredai polgármesterjelöltként. Jóváhagyta ellenben a bíróság a gyergyói és csíkszeredai városi tanácsosi listát, így ezen június 6-án megmérethetnek az NDF-színekbe bújt MPSZ-esek. Papp ugyanakkor hiába óvta az RMDSZ megyei listáját, a bíróság úgy ítélte meg, hogy a szövetség rendelkezik Hargita megyei szervezettel.



Csúszik a bányaterv. Leghamarabb 2006-ban nyithatják meg a verespataki aranybányát, miután a kanadai Gabriel Resources Ltd. bejelentette: egy év késedelmet szenved az erdélyi településre tervezett külszíni fejtés beindításával kapcsolatos terv végrehajtása. A román állammal társult kanadaiak döntése mögött az áll, hogy a cég egyre nagyobb anyagi nehézségekkel küszködik, ráadásul a verespataki lakosság jelentős része nem hajlandó eladni házát és földjét a társaságnak. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.