Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Elherdálják az erdélyi erdőket

Immár bukaresti kormánykörökben is aggodalommal figyelik, hogy Romániában tömegesen adják el – főleg külföldieknek – a földterületeket. Székelyföldön a nehezen viszszaszolgáltatott közbirtokossági erdőkön kezdtek túladni a tulajdonosok.

2004. 05. 20. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paradox helyzet állt elő Romániában. Miközben a kommunizmus idején elkobzott magánjavak restitúciója a rendszerváltás után másfél évtizeddel sem fejeződött be, az ország polgárai tömegesen „szabadulnak meg” föld- és erdőterületeiktől. A Székelyföldön például azokat a közbirtokossági erdőket kezdték eladni tulajdonosaik, amelyeket a 2000-ben hozott földtörvény alapján a román állam kínkeservvel szolgáltatott vissza. Románia összterületének 27 százalékát, mintegy 6,3 millió hektárt borítja erdő, ebből jelentős kiterjedésű területek találhatók Hargita és Kovászna megyében. A monarchia idején az erdélyi határrész faluközösségeinek gazdasági fenntartása érdekében létrehozott, és évekkel ezelőtt újjáalakított székely közbirtokosságokat most külföldi cégek környékezik meg, amelyek hektárszámra vásárolják fel a „zöld aranyat”. Az Európa harmadik legnagyobb fakitermelő és -feldolgozó társaságaként számon tartott osztrák Schweighofer Holdindustrie nemrég a Hargitán vásárolt fel félezer hektár közbirtokossági erdőt. A rönkbeszerzésének 70 százalékát Romániából biztosító, a Szeben megyei Szászsebesen fűrészüzemet működtető cég most a Kovászna megyei Zágon fenyvesére vetett szemet, és a közbirtokosság tagjai hajlanak is a vásárra. Nem véletlenül, hiszen miközben az osztrákok 1600 eurót hajlandók fizetni hektáronként, a tulajdonosok ennél sokkal kevesebb bevétellel rendelkeznek az évi fakitermelés után. (Összehasonlításképp: Ausztriában tízezer eurónál kezdődik az erdő hektáronkénti ára). A közbirtokosságok ugyanis – jogi státusukat szabályozó törvény híján – részvénytársaságként működnek, jövedelmük után pedig 25 százalékos adót fizetnek a román államnak.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség – amely éveken át lobbizott a parlamentben a földek és erdők visszaszolgáltatása érdekében – hevesen tiltakozik a közbirtokossági vagyon elkótyavetyélése miatt. A tulajdonosok pillanatnyi meggazdagodási vágyának ellenben a jelek szerint a politika sem szab gátat, hiszen a jogszabályok értelmében Romániában külföldi állampolgárok is vásárolhatnak földet vagy erdőt, ha céget alapítanak az országban.
Riasztóbb méreteket ölt az országban a mezőgazdasági területek eladása, amelyek több mint tizede máris külföldi tulajdonba került. A legnagyobb lendülettel, főleg Erdély nyugati felén és a Bánságban – becslések szerint több tízezer hektárt – az olasz befektetők vásárolnak földet, akik bevallottan arra számítanak, hogy az ország uniós csatlakozása után felszöknek a termőföldárak. A többnyire a mezőgazdaság katasztrofális elmaradottsága, illetve az elszegényedés kiváltotta földeladási tendencia ellen nemrég a román kormányfő is szót emelt. Adrian Nastase szerint megengedhetetlen, hogy potom száz euróért is túladjanak egy hektár szántón a polgárok. A bukaresti aggodalom mértéke azonban nem egyenesen arányos a tervezett intézkedések várható hatékonyságával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.