Enyhe emelkedések

Drágulással zártak tegnap a nemzetközi tőkepiacok, az elemzők komolyabb emelkedést vártak, mint amekkorát végül realizálni sikerült. A tengerentúlon nem volt komolyabb hír, ami belendítette volna az árfolyamokat, így a Dow Jones és a Nasdaq Composite értéke fél százalék körüli drágulást mutatott kora délután.

2004. 05. 22. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A befektetők továbbra is a Federal Reserve kamatemelésére, valamint a nemzetközi olajárakra figyeltek. A Dresdner Bank londoni befektetési részlegének (DrKW) új elemzése szerint a piaci konszenzus által valószínűsített, és a határidős kamatjegyzésekben is beárazottnak tűnő 1,00–2,00 százalékpontos idei amerikai központi kamatemelés helyett a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve júniusban várhatóan csak 0,25 százalékponttal emeli 46 éves mélyponton lévő, 1,00 százalékos szövetségi kamatát, s augusztusban még egy hasonló kamatemelést hajt végre, utána azonban az idén már nem nyúl a kamathoz.
A Dresdner elemzői ezt az előrejelzést azzal indokolták, hogy az amerikai gazdaság – főleg a rendkívül, s várhatóan tartósan magas olajár, valamint az ebből eredő, előjeleiből máris érezhető magánfogyasztás-csökkenés miatt – erős ellenszélbe került, és a jelenlegi gyors gazdasági növekedés valószínűleg nem bizonyul önfenntartónak.
Néhány napon belül ez a második olyan londoni elemzés, amely megkérdőjelezi a meredek amerikai pénzügy-politikai szigorítás valószínűségét. A minap a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő azt jósolta, hogy az iraki helyzet éleződése miatt akár teljesen el is maradhat a jövő hónap végére várt első Fed-kamatemelés. Az iraki helyzet napról napra zűrösebb, s „az (amerikai) kamatemelés az utolsó dolog a világon”, amit a piacok éppen azokban a napokban látni akarnak – áll a Moody’s hét eleji elemzésében.
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tegnap, a kartell nem hivatalos tanácskozása előtt egy nappal igyekezett lehűteni a felhasználó országok reményét, hogy gyorsan vége szakadhatna a mostani árvágtának. – Nem hiszem, hogy az ellenőrzés az OPEC kezében van. A jelenlegi magas árak mögött több tényező van – mondta Obaid bin Szaif el-Nasszeri, az Egyesült Arab Emírségek olajipari minisztere.
A pesti hangulat viszont a vártaknál jobb volt, a BUX kurzusa nyitás után egyből magasra ugrott. A kereskedés nagyobbik részében az indikátor 11 140–11 120 pont között ingadozott, majd a zárás pillanatában újból megugrott, ami végül 113,36 pontos emelkedést hozott.
A vezető részvények közül a Richter, a Mol, az OTP hármas drágult, míg az osztalékszelvény nélkül forgó Matáv 60 forinttal gyengült. Szakértők a kereskedés végét követve hangoztatták, hogy a piac csupán a vezető részvényekre koncentrált, ezt mutatta az is, hogy 17,126 milliárd forintos forgalomból a négy blue chipre 16,5 milliárd forint körüli üzlet született. A kisforgalmú részvények közül az Econet és a Danubius drágult a legjobban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.