Gyengült a forint

Már nyitáskor előző értéke alatt állt a BUX, ám délelőtt úgy tűnt, hogy a korrekció kihúzza a csávából a tőzsdemutatót. A magyar parketten forgó papírok árfolyamát összesítő indikátor délig erőteljes javulást jelzett, de délután a nemzetközi hírek, a befektetők töretlen pesszimizmusa jelentős eróziót indukált. A kedvezőtlen hangulat hatására a BUX 10 442,31 ponton zárt, ami 119,95 pontos gyengülésnek felelt meg.

2004. 05. 14. 17:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forgalom 13 milliárd forintra szökött fel, ez is jelezte, a spekulánsok komolyan gondolják, hogy érdemes volt az eladói oldalra állni. A vezető részvények közül egyedül az OTP ára tudott drágulni, amit azzal magyaráztak az elemzők, hogy a banktól kedvező első negyedéves eredményeket várnak a befektetők és a szakértők. A pénzintézet tegnap 9 forinttal, 2710 forintra drágult. A portfolio.hu által megkérdezett elemzők 28,405 millió forintos nettó eredményt várnak az OTP Bank első negyedévétől. Ez az eredményszint új rekordot jelentene az OTP életében. A konszenzus beteljesülése ötvenszázalékos profitnövekedést jelentene – közölte a portfolio.hu.
A Matáv, a Mol és a Richter viszont a BUX-ra is ható gyengüléssel zárt. A távközlési papírok 10, az olajipariak 35 forinttal lettek olcsóbbak. A Richter ezer forinttal lett olcsóbb, s végül 18 900 forinton zárt. A nap vesztese az Antenna Hungária lett 5,2 százalékos gyengülésével. A műsorszóró papírjait annak ellenére gyengítették az eladók, hogy az ötven százalékban tulajdonolt Hunsat társaság 1,1 milliárd forintot fizetett ki az Antenna Hungáriának az Eutelsat részesedés eladását követve. A Hunsat másik tulajdonosa a Matáv, mely szintén ötven százalékot birtokol a társaságban.
A Graphisoft 56 forintot drágult, annak hatására, hogy üzemi eredménye 2004 első negyedévében 6,3 százalékkal, 759 ezer euróra, egy részvényre jutó nyeresége pedig 0,08 euróról 0,12 euróra nőtt, ugyanakkor a társaság árbevétele 6,6 százalékkal, 6,014 millió euróra csökkent – derül ki a társaság által publikált, US GAAP szerint konszolidált negyedéves gyorsjelentésből.
Az eurót tegnap délután 255,20/30 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, egy forinttal magasabban a szerdai 254,20/40 forintos kurzusnál. A forint 9,60 százalékos pozíciója az intervenciós sáv erős oldalán 34 bázisponttal volt gyengébb a szerda délutáni helyzeténél. Az árfolyamok alakulására a reggel közzétett gyenge márciusi fizetésimérleg- adatok hatottak, az euró bevezetésének várható 2010-re halasztása nem váltott ki semmilyen hatást a piacon – mondták az üzletkötők az MTI–Ecónak. A folyómérleg-adatok reggel 256,80 forint/euróig rontották a magyar valuta árfolyamát, a nap további részében átlagos forgalmú, kiegyensúlyozott kereskedésről számoltak be, de 255 forint alá nem süllyedt az euró. A dollár erősödött a nemzetközi piacokon, ezt követve Budapesten reggel 216,30/70 forinton, délután 215,30/40 forinton kereskedtek az amerikai valutával, míg szerdán 213,10/30 forinton állt a kurzus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.