Ismét gyengül a forint

Árfolyamesések tarkították tegnap a tőkepiacokat, a magyar tőzsdén is hasonlóan negatív trend uralkodott. A BUX nyitás után előbb 350 pontot zuhant, majd később további 80 pontot. A hazai indikátor déltől enyhén javuló tendenciát mutatott, de határozott növekedés nem tudott kialakulni.

2004. 05. 11. 17:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tőzsde forgalma meghaladta a 23 milliárd forintot, amit az elemzők úgy aposztrofáltak, hogy a befektetők valamilyen oknál fogva elkezdték eladni a magyar részvényeket. Az okot többen a magyar gazdaság állapotával, valamint azzal magyarázták, hogy a pesti tőzsde részvényeiben olyan jelentős árfolyamnyereség alakult ki az EU-csatlakozás miatt, hogy azt most már ideje realizálni. Az elemzők véleményét támasztotta alá a forint árfolyamának napközbeni gyengülése is, ez azonban nem volt meglepő, hiszen már pénteken is jelentős spekuláció nyomta le a forint/euró értékét.
Tegnap a magyar piacon a legnagyobb veszteséget az Egis szenvedte el, de sokáig lefelé mozgott a Richter árfolyama is. A Richter kurzusa napközben 845 forintot zuhanva 18 750 forintig gyengült, de később a spekulánsok irányt váltottak, és vásárolni kezdték a gyógyszergyártó cég részvényeit – a Richter papírjai 440 forintos növekedéssel zártak. A nap egyik legnagyobb meglepetését az FHB okozta reggeli 890 forintos zuhanásával. A jelzálogbank részvényeinek kereskedését a tőzsde tíz percre felfüggesztette, majd a kényszerpihenő után a papírok korrigáltak, s végül csupán 300 forintot gyengülve, 7600 forinton zártak.
A BUX gyengülésével párhuzamosan eladási nyomás nehezedett a forint árfolyamára is a bankközi devizapiacon. A forint/euró értéke napközben 5 forint feletti gyengülést is mutatott. A BÉT zárásakor a forint/euró kurzusa 4,23 forinttal múlta alul pénteki árát. Elemzők rámutattak, hogy a spekuláció vélhetően Londonból indult ki, és várhatóan a következő napokban is tovább rontja a hazai fizetőeszközt. A kereskedők rámutattak, hogy a feltörekvő piacokról érkező negatív hírek is behatárolták a forint veszszőfutását. A negatív hangulatot fokozza, hogy az amerikai kamatemeléshez fűződő várakozások miatt a befektetők most a dollár felé fordulnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.