Nem változott a BUX

Nem túl erőteljes árfolyam-emelkedést mutattak tegnap a nemzetközi tőkepiacok, a visszafogottságot az okozta, hogy a tengerentúlon terrorveszélyre hívták fel a figyelmet a nemzetbiztonsági szakemberek. A pünkösd ünnepének közeledte miatt az európai nagyvárosokban is fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be.

2004. 05. 27. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakértők szerint a geopolitikai bizonytalanság és az olajárak magas szintje együtt hatott a piacokra. Az elemzők rámutattak, hogy több befektető arra spekulál már, hogy az OPEC növelheti a kitermelési kvótáját. Az olajárak magas szintje kapcsán az Európai Bizottság energiapolitikai kérdésekért felelős tagja, Loyola de Palacio azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi árszint esetén több tized százalékponttal csökkenhet a gazdasági növekedés az EU-ban, de világgazdasági szinten is fékeződhet. Palacio szerint az olajár közelmúltbeli nagymértékű emelkedésének okai között van a világméretű gazdasági növekedés erősödése, és az ebből következő keresletnövekedés is, például Kínában.
A tőkepiacok mutatói kora délután egyre lejjebb csúsztak, Frankfurtban a DAX 1,12 százalékkal állt előző értéke felett, pedig napközben 1,5 százalékos erősödést is realizált. Londonban az FTSE 0,11 százalékot erősödött, a visszacsúszást mind a két vezető európai börzén az amerikai piacok gyengülése indukálta. A Wall Streeten az első félórában egymással ellentétes, mérsékelt árfolyammozgások jelentkeztek. A Dow Jones annak kapcsán gyengült, hogy Donald Rumsfeld védelmi miniszter közölte: a Boeing 23,5 milliárd dolláros szerződését elhalasztják. A bejelentés hírére a repülőgépgyártó cég részvényei gyengültek.
Pesten 150 ponttal nyitott előző értéke felett a BUX, egy hirtelen beesést követve azonban emelkedni kezdett a tőzsdemutató. Délben az indikátor 11 200 ponton állt, ám délután az index újból emelkedni kezdett. A kereskedés végén a besszre (árfolyamcsökkenésre) spekulálók miatt a BUX kurzusa előző értékére csúszott vissza, s ott zárt.
A vezető részvények közül csupán a Matáv ára tudott drágulni, a távközlési cég papírjai 2,1 százalékot emelkedtek. A Richter 50 forinttal, a Mol 40 forinttal, az OTP 44 forinttal gyengült. A nap meglepetését a Phylaxia okozta 7 százalék feletti gyengülésével, míg a kellemes hangulatot a Danubius próbálta a parkettre terelni 2,6 százalékos drágulásával.
A bankközi devizapiacon az eurót tegnap a tőzsde zárásakor 251,10/30 forinton jegyezték, néhány fillérrel gyengébben a keddi, 251,40/60 forintos árfolyamnál. A forint 11,04 százalékon állt az ingadozási sáv erős oldalán, 11 bázisponttal erősebben a keddi helyzeténél. A kereskedők mérsékelt forgalomról számoltak be, az eurót 251 és 252 forint között jegyezték. Az előzetes várakozásokkal ellentétben nem érkeztek impulzusok a régió piacairól, mivel a szlovák és a lengyel jegybank nem változtatott a kamatokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.