Nyereségben a tőzsdék

2004. 05. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérsékelt emelkedéssel csökkenő forgalom mellett nyitotta a hetet tegnap a Budapesti Értéktőzsde. A magyar tőzsdemutató 98,73 ponttal előző értéke felett zárt, amit főként a Richter- és az FHB-papírok drágulása indukált. Miközben a magyar piacon hektikus kereskedés folyt, addig a nemzetközi parketteken igen erőteljes növekedés zajlott le. Frankfurtban a DAX 30 értéke 1,3 százalékkal bővült, míg a londoni FTSE csupán 0,2 százalékkal tudott javulni. A brit piac nem túl erőteljes fellendülését azzal magyarázták az elemzők, hogy a Royal Duch/Shell újból átértékelte készleteit, a negyedik alkalommal csökkentett társasági olajkészletek a befektetőket már megdöbbentették. A Shell vezetőit néhány hete menesztették, mivel minden jel azt mutatta, hogy a menedzserek a korábbi években saját nyereségükre a valósnál jóval nagyobb készletekről adtak számot. Az új adatok azt mutatják, hogy a jelenlegi állás szerint 4,47 milliárd hordóval kevesebb volt 2002-ben a brit–holland olajcég tartaléka.
Függetlenül a Shell készleteitől a piacok nagyobb gyengülést nem mutattak, a nyersolaj árának csökkenése, valamint néhány vállalat eredményeinek a közzététele keltett nagyobb feltűnést. A piac már nagyon várta a Philadelphiai Federal Reserve negyedéves jelentését is. Kora délután a Wall Street emelkedéssel nyitott.
Pesten a nyitás után 120 pontot emelkedett a BUX kurzusa, a növekedést egy kisebb korrekció után tovább tudta folytatni a tőzsde indikátora, így még a délelőtt folyamán 11 349 pontra erősödött az index. A kereskedés második szakaszában – délután – a befektetők némileg visszafogottabban érdeklődtek a részvények iránt, így a BUX árfolyama visszacsúszott a 11 270 pontos szintre, végül 11 262,18 ponton zárt. A forgalom nem érte el a 11,3 milliárd forintos határt.
A vezető részvények sorából a Richter 695 forinttal, az FHB 200 forinttal, az OTP 50 forinttal drágult. Meglepetésre a Montenegróban terjeszkedni kívánó Matáv nyolc forintot gyengült. Júniusban írják ki a pályázatot a montenegrói távközlési vállalat, a Telekom Montenegro többségi állami tulajdonának eladására. Eddig a Matáv a legkomolyabb érdeklődő. A pályázati kiírásban a Telekom Montenegro két leányvállalata, a Monet mobiltelefon-szolgáltató és az Internet Montenegro internetszolgáltató is szerepel majd, mindhárom vállalatból 60 százalékos állami tulajdonrészt adnak el – mondta Zoran Sekulic, a montenegrói távközlési ügynökség igazgatója az MTI-nek. A fennmaradó 40 százalék a vállalat dolgozói, a polgárok, illetve úgynevezett privatizációs alapok birtokában van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.