Tőkepiaci vételi hullám

Kedvező amerikai vállalati hírek hatására általános optimista hangulat övezte a nemzetközi tőkepiacokat tegnap. A tengerentúlon már kedden látszódott, hogy az európai piacok nem maradhatnak ki a komoly árfolyam-javulásokból, így a tegnapi napon is igen magas drágulásokat érhettek el. A pesti tőzsde követte a trendeket, a reggeli nyitás után az első órában a BUX átlépte a 11 000 pontos határt. Délelőtt az index mérsékelten tovább erősödött, de igazán nagy javulást már nem tudott magából kicsikarni. A 11 162 pontig emelkedő BUX zárásra 11 108,72 pontra korrigált vissza, ami 2,73 százalékos növekedésnek felelt meg.

2004. 05. 20. 17:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kereskedők a nap végén elmondták, hogy a külföldi befektetők a vezető részvények mellett néhány kisebb likviditású papírt is vásároltak, amúgy a tegnapi 18,8 milliárd forintos forgalom is jelezte, hogy a spekulánsok ezúttal komolyan gondolják a vásárlásokat. A Matáv árfolyamának 32 forintos emelkedését az a hír is segítette, hogy a távközlési társaság 40 milliárd forint összegű, forintalapú, rövid távú hitelszerződést írt alá a Deutsche Telekommal, amelyet egy korábbi hitel augusztusban lejáró részének refinanszírozására fordít – közölte közleményben a Matáv. A hitelt ma veszi fel többségi tulajdonosától, a Deutsche Telekomtól. Az új hitel fix kamatozású, 10,945 százalékos kamat mellett egyéves lejáratú. A közlemény szerint a Matáv a további refinanszírozásról későbbi időpontban dönt. A Matáv tavaly augusztusban vett fel 126,6 milliárd forint összegű hitelt a Deutsche Telekomtól, amely az idén jár le.
A Matáv növekedése mellett jól szerepelt a Mol, az OTP és a Richter is. A legnagyobb húzóerőt a Richter képviselte 965 forintos javulásával. A kis forgalmú részvények közül az Egis és az FHB ára nőtt a legjobban. A gyógyszergyártó cég papírjai 305, a jelzálogbank részvényei 200 forinttal értékelődtek fel.
Nyugat-Európában egy-két százalék körüli növekedéseket mutattak a tőzsdei mutatók. A Deutsche Telekom közölte, hogy erőteljesebben akar külföldön terjeszkedni, felvásárlásokat sem zár ki, az Európai Unió bővítése után főleg Közép- és Kelet-Európa foglalkoztatja a bonni székhelyű vállalat vezetőit – írta a Financial Times Deutschland, beszámolván a Telekom hétezer részvényesének közgyűléséről.
A Deutsche Telekom tervei között szerepel a legnagyobb lengyel mobiltelefon-szolgáltató, a PTC megszerzése. A német konszern egyszer már felajánlott 1,1 milliárd eurót a többségi tulajdonosoknak, a lengyel Elektrimnek és a francia Vivendinek az általuk birtokolt 51 százalékért, de az ajánlatát elutasították. A cég szlovák leányvállalata meg akarja szerezni az Eurotel mobilszolgáltató maradék tulajdonhányadát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.