Videokonferencia a kutatóintézeteknél

A kitűnő hang- és képminőséget biztosító videokonferencia lehetősége több jelentős hazai felsőoktatási és kutatóintézményben, könyvtárban is elősegíti a hatékony kommunikációt.

2004. 05. 13. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymástól távol eső közösségek kapcsolattartását és szoros együttműködését segíti elő a videokonferencia alapú kommunikáció, aminek jelentőségét az adja, hogy – a valósághoz hasonló személyes jelenlét biztosításával – az eddig alkalmazott módszereknél sokkal hatékonyabban támogatja a csoportmunkát. A Nemzeti információs infrastruktúra fejlesztési program 2003 közepén indított videokonferencia-projektet, aminek az volt a célja, hogy a hazai akadémiai közösséget országos méretű, korszerű videokonferencia-infrastruktúrával és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal lássa el.
A program pályázat útján jutott forrásokhoz, így legutóbb országos szinten harminchat professzionális, tárgyalótermi kategóriájú videokonferencia-végberendezést helyeztek el harmincegy felsőoktatási és kutatói intézménynél, illetve könyvtárnál. Az intézmények ilyen módon megfelelő hang- és képminőséget nyújtó, párhuzamos prezentáció közvetítésére is alkalmas, modern videokonferencia-végberendezésekhez juthattak. A berendezéseket az intézményekben a dolgozók és hallgatók korlátlanul és díjmentesen vehetik igénybe, a kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt. A videokonferencia lehetősége tehát már a legtöbb jelentős hazai felsőoktatási és kutatóintézményben, illetve nagy könyvtárakban is rendelkezésre áll.
A szolgáltatás IP-alapú, amelyet a program nagy sebességű gerinchálózatán keresztül valósítanak meg, biztosítva ezzel a videokonferencia forgalmi díjtól mentes és korlátozás nélküli használatát, költséghatékony üzemeltetését. A Nemzeti információs infrastruktúra fejlesztési program számos értéknövelt szolgáltatást is biztosít felhasználóinak. A központi kiszolgáló infrastruktúra lehetővé teszi, hogy egyszerre akár több tíz végpont is bekapcsolódhasson egyetlen konferenciába.
Az egyre szélesedő és jelentősebbé váló külföldi kapcsolatokkal rendelkező akadémiai közösség számára a nemzeti fejlesztési program nemzetközi IP-alapú videokonferencia-kapcsolatot biztosít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.