Visszafogott távközlési jóslatok

Minden jel azt mutatja, hogy a vártnál jobban fejlődik a távközlési piac, ezt támasztják alá a szolgáltatók és a készülékgyártókról készített elemzések, piackutatások. A legerőteljesebb növekedés továbbra is a mobiltávközlési piacon érezhető, de újból felfutóban vannak a vezetékes szolgáltatások is, hiszen jelenleg a leggyorsabb adatátvitelt még mindig kábeleken lehet elérni a leghatékonyabban. A Deutsche Telekom távközlési társaság vezetékes hálózatát értékesítő T-Systems International Carrier Sales & Solutions (ICSS) magyarországi vezetői szerint az Európai Unió kibővítése, valamint a balkáni térség még kihasználatlan távközlési potenciálja további lehetőségeket rejt magában.

2004. 05. 13. 16:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány éve a távközlési piac növekedése igen lelassult, pedig az elemzők további erőteljes bővülést vártak, mondván, a mobiltelefónia lehetőségei határtalanok. A világméretű recesszió a telefonágazatot is sújtotta: a cégek eladósodottsága óriás méreteket öltött, sokan belebuktak, míg mások – a legnagyobbak – túlélték, de nagy árat fizettek a korábbi terjeszkedés miatt. Bár szinte az öszszes piackutatás a mobiltelefon-piacra készül, nem szabad elfeledkezni a vezetékes szolgáltatásokról sem, hiszen az adatátvitel leghagyományosabb formája a mai napig él, működik – igaz, a felhasználók számának növekedése az utóbbi években drasztikusan lelassult.
A Deutsche Telekom távközlési hálózatát értékesítő bonni székhelyű T-Systems ICSS kelet-közép-európai régióért felelős elnök-vezérigazgatója, Sándor Tamás szerint az ADSL-szolgáltatások és a magas hozzáadott értéket képviselő adatátviteli formák, például a VoIP (interneten keresztüli hang- adatátvitel) iránt egyre nagyobb kereslet mutatkozik. Míg Németországban tavaly az ADSL-előfizetések száma meghaladta a 400 ezret, addig Magyarországon csupán 120-130 ezerre volt tehető a gyorsított hálózati hozzáférések száma. A 350 főt foglalkoztató ICSS regionális vezetője rámutatott, hogy az Európai Unió bővítése minden szempontból kedvező a vezetékes távközlési piac számára is, hiszen az eddig jelen nem lévő szolgáltatók is beléphetnek a versenybe. Ennek kapcsán Sándor Tamás rámutatott, hogy a TELE2 magyarországi megjelenése is jelzi, a térségben lévő potenciál még nincs kihasználva. A vezetékes távközlés növekedési lehetőségeket mutat még a balkáni térségben is, a jelenleg hat irodával rendelkező ICSS kelet-közép-európai igazgatósága is keresi az újabb terjeszkedési lehetőségeket, Románia és Szerbia irányába.
A Strategy Analytics piacelemző cég prognózisai szerint 2004-ben újra rekordévet zárhatnak majd a mobilgyártó cégek: becslések szerint az idén 585 millió mobiltelefont értékesítenek majd a földkerekségen. Az eladások főként Ázsia bizonyos területein, Latin-Amerikában, valamint Kelet-Európában emelkednek majd jelentősen, mivel ezen régiókban a lakosság még csak viszonylag kis hányada rendelkezik mobiltelefonnal. A már telített észak-amerikai és nyugat-európai piacokon a meglévő készülékeket felváltó új mobilok eladásában számítanak gyarapodásra. A Strategy Analytics várakozásai szerint 2001 óta – amikor is első alkalommal adtak el kevesebb készüléket a gyártók, mint a megelőző évben – idén először lehet számítani az eladások növekedésére a mobilpiacon. Ez részben a regenerálódó gazdasági helyzetnek, valamint a készülékek új funkcióinak – például a beépített digitális fényképezőknek – köszönhető. A társaság adatai szerint tavaly világszerte 516 millió mobiltelefont adtak el, s a jó eredmény elérésében egyaránt jelentős szerepet játszottak a kamerás telefonok, illetve a készülékek csökkenő árai. Hasonló prognózis olvasható ki az EMC World Cellulas Database kimutatásából is, amely kiemeli, hogy a mobiltelefon-
társaságok GSM-ügyfeleinek száma 1,39 milliárd lesz világszerte a tavaly év végi 941,3 millió helyett.
Elemzők rámutattak viszont, hogy a GSM és a mobiltelefonok piaca nem növekszik annyira, mint azt a piackutatások jelzik. A túlzottan optimista kutatási adatokkal szemben a mobilkészülékeket gyártók jóval kisebb értékesítési növekedéssel számolhatnak évről évre. A nagy boom után a GSM-szolgáltatóknál sem várható túlzottan nagy előfizetőszám- bővülés. Az elemzők ezt azzal magyarázzák, hogy a piac telítetté válik, hasonlóan a vezetékes szolgáltatásokhoz. Igazán kedvező javulást a mobilpiacon az emelt díjas szolgáltatások számának növekedésétől lehet várni, míg a vezetékes területen a magas értéket képviselő gyors adatátviteli lehetőségek iránt szökhet fel a kereslet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.