Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Álom a főkonzulátus?

Holtpontra került a Csíkszeredába tervezett magyar főkonzulátus ügye. Az utóbbi két évben a magyar–román diplomáciai egyeztetéseken csak érintőlegesen merült fel a székelyföldi külképviselet létrehozása, holott a 2002-es budapesti kormányváltás előtt a kérdés közel állt a megoldáshoz.

2004. 06. 03. 8:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bársony András, a Külügyminisztérium politikai államtitkára lapunk megkeresésére cáfolta, hogy a csíkszeredai főkonzulátus ügye lekerült volna a napirendről. Mint mondta, a kérdés állandó témája a kétoldalú tárgyalásoknak, Budapest jelenleg a román kormány válaszára vár. Az államtitkár elmondta: nemrég Strasbourgban olyan ígéretet kapott román kollégájától, hogy Bukarest még az idén meghozza döntését a külképviseletről. Ez a döntés pedig csak pozitív lehet – fogalmazott Bársony.
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke ezzel szemben úgy véli, a magyar kormány elfektette a csíkszeredai főkonzulátus ügyét, ahogyan más, a határon túli magyarok számára kiemelt fontosságú kérdést. A fideszes politikus szerint a székelyföldi külképviselet létrehozása a polgári kormány idején megfogható közelségbe került.
*
Egy héttel ezelőtt Mádl Ferenc államfő jelenlétében kinevezték ugyan a fekete-tengeri Konstanca új magyar tiszteletbeli konzulját, a kikötővárosban új székhelyen működő képviselet azonban nem folytat vízumkibocsátást. Márpedig a kolozsvári magyar főkonzulátus évente hatalmas ügyfélforgalmat bonyolít le. Az idei év első három hónapjában több mint nyolcezer vízumot bocsátottak ki, ami duplája volt a tavalyi év hasonló időszakának, ügyfelei közel hetven százalékát pedig a székelyföldi lakosok teszik ki. Cseh Áron kolozsvári főkonzul lapunknak elmondta, a csíki konzulátus engedélyezése egyértelműen a román állampolgárok érdekeit szolgálná, hiszen a székelyföldieknek nem kellene kétszer a kincses városba utazniuk vízumért, és a kiszolgálás is kulturáltabb, zökkenőmentesebb lenne. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint az őszi parlamenti választások előtt nem várható döntés az ügyben, ám a következő egy-két évben esély nyílhat a külképviselet megnyitására.
A csíkszeredai magyar konzulátus megnyitását először Martonyi János vetette fel 1999 júliusában a román fővárosban. Az erről szóló megállapodást Orbán Viktor 2000. április 15-i bukaresti tárgyalásain kellett volna bejelenteni, ám a román külügy az utolsó pillanatban kihátrált. A magyar fél elfogadta azt a román kérést, hogy ne csak Csíkszeredában, hanem Konstancán is képviseletet nyisson. Noha elvileg beleegyezett, Bukarest később különböző kifogásokra hivatkozva halogatta a kérdés megoldását. A Medgyessy-kabinet pedig érzékelhetően kerül bármiféle ütközést Bukaresttel, így háttérbe szorult a csíkszeredai főkonzulátus megnyitása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.