Általános gyengülés

2004. 06. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyengüléssel zárt tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző tőzsdemutató, a BUX. A magyar tőzsde árfolyammozgása követte a nemzetközi irányzatokat, a londoni FTSE záráskor 0,12 százalékot, a német DAX 1,04 százalékot gyengült.
A tengerentúlon sem alakult ki határozott irányvonal: a Dow Jones és a Nasdaq kurzusa egymásnak ellentmondva haladt. Még a májusi feldolgozóipar beszerzői menedzserindex vártnál magasabb értéke sem segítette a tőzsdéket komoly emelkedéshez. A feldolgozóipar beszerzői menedzserindex 62,8 ponton állt, ami további bővülést jelzett, az elemzők 61 pontot vártak. Áprilisban az index 62,4 pontot mutatott, márciusban 62,5 pont, februári 61,4 pont volt. Az amerikai beszerzési menedzserek szövetsége, az ISM a feldolgozóipar menedzsereinek véleménye alapján számolja az indexértéket.
Hasonlóan nem segített a World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) idei évre vonatkozó mikroelektronikai eladási mutatója sem, amit a szervezet felfelé módosított. 2005-re azonban már az ütem lassulását valószínűsíti, 2006-ra pedig csökkenéssel számol. Az ágazati szövetség Tokióban közzétett jóslata szerint az idén a világ félvezetőgyártóinak forgalma 28,4 százalékkal 213,6 milliárd dollárra nő. Az októberi előrejelzésben még 19,4 százalékos bővülés szerepelt. Az idei robusztus emelkedés után 2005-ben már csak 8,5 százalékos emelkedést vár, 2006-ban pedig 0,7 százalékos csökkenéssel számol a szövetség.
A WSTS tavaly októberi előrejelzésében még 12,6 százalékos emelkedést jósolt 2005-re, és 0,7 százalékos csökkenést 2006-ra. 2003-ban a világ félvezetőpiaca 18,3 százalékkal nőtt, 166,4 milliárd dollárra.
A csipgyártók szektorából érkezett az a kedvező hír is, hogy a dél-koreai Hynix Semiconductor Inc. megkapta hitelezőinek hozzájárulását ahhoz, hogy eladhassa különleges csipeket gyártó üzletágát a Citigroup egyik befektetési alapjának. Az üzlet becsült értéke 820 millió dollár, ami lehetővé teszi számára, hogy megkezdhesse hárommilliárd dolláros adósságának törlesztését.
Pesten nyitáskor a BUX 50 ponttal előző értéke alatt állt, de a mérsékelt csökkenés nem tartott sokáig, mivel az index az első másfél óra alatt 230 pontot zuhant. Kora délután az index sokáig szinte egy helyben topogott, majd a zárás előtti pillanatokban elkezdett emelkedni, de a javuló trend nem zárult happy enddel. A BUX 110,80 pontot gyengülve, 11 174,33 ponton lépett a partvonalon túlra. A kis kapitalizációjú papírokat tömörítő indikátor, a Bumix 11,30 ponttal csökkent. A vezető részvények közül egyedül a Richter drágult, viszont a Matáv, Mol, OTP hármas beesést jelzett. Komoly drágulást mutatott fel a Rába, a Humat és a kárpótlási jegy.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.