Hullámzó piac

2004. 06. 03. 9:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korrekciós hangulat emelte meg reggel a Budapesti Értéktőzsde indexeinek árfolyamát. A BUX nyitás után egyből napi maximumára, 11 315,40 pontra emelkedett, de sokáig nem tudta megtartani az index a jelentős, 140 pontos nyereségét. Délben már napi mélypontját ostromolta, a kereskedés második felében újabb drágulási hullám keletkezett, de ez már nem volt olyan erős, mint a reggeli. A magyar tőzsdemutató végül 11 187,20 ponton zárt, ami 12,87 pontos növekedésnek felel meg. Felfelé mozgott a kis kapitalizációjú részvényeket jegyző Bumix is, az árfolyammutató 15,40 pontot javult.
Egy százalék körüli drágulást mutattak a jelentősebb európai tőzsdeindikátorok is, viszont a tokiói Nikkei 225 index már hetedik napja gyengült. Lefelé mozgott nyitás után a két legfontosabb Wall Street-i indikátor is, a Nasdaq Composite és a Dow Jones Industrial Average (DJIA) negyed százalék körüli veszteséget mutatott. A tengerentúlon főként a technológiai papírok visszaesése volt számottevő. A nap egyik emelkedője a Boeing volt, amely társaság 851 millió dollár értékű megrendelést kapott az Air New Zealandtól. Lefelé mozgott viszont a Prudential befektetési tanácsadó által leminősített McDonald’s. Az elemzők három dollárral, 31 dollárra mérsékelték a gyorséttermi lánc részvényeinek célárfolyamát. A bejelentés hatására a Mekdó ára 0,68 százalékot gyengült.
Pesten a hektikus kereskedés ellenére jobbára emelkedő részvényárakat lehetett találni. A blue chipek vegyesen „muzsikáltak”, az OTP ára gyengült, míg a Matáv, a Mol és a Richter kurzusa támasztékot kínált az ingatag BUX-nak. A Matáv egy forintot drágult annak a hírnek köszönhetően, hogy anyacége részvényeit felminősítette a Morgan Stanley. A Richter 100 forintot, a Mol 75 forintot erősödött. Az OTP árfolyama a nyitás utáni növekedést leszámítva egész nap gyengülőben volt, a kereskedés végén a banki papírok 43 forinttal értek kevesebbet, mint az előző napon.
A kis forgalmú részvények közül az Egis vitte el a pálmát, a gyógyszergyártó árfolyama 325 forinttal erősödött. Drágult még a Danubius, a Graphisoft, a Rába és a Synergon kurzusa is.
A bankközi devizapiacon az eurót 251,20/40 forinton jegyezték, gyakorlatilag azonos szinten a keddi 251,15/30 forintos kurzussal. A forint 11 százalékon állt az ingadozási sáv erős oldalán, három bázisponttal gyengébben a keddi helyzeténél. Az üzletkötők szerint lényegében hatástalan maradt a vártnál jobb első negyedéves GDP-adat, a pozitív üzleti hangulat ellenére az eurót az előző napokhoz hasonlóan a 250,90–252,00 forint közötti sávban jegyezték. Csekély üzleti aktivitás mutatkozott a bankközi piac másik két szekciójában is – mondják a kereskedők. A dollárral 204,75/95 forinton kereskedtek délután, míg kedden 205,10/20 forinton állt az amerikai valuta jegyzése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.