Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Másodlagosak a magyarságon belüli viták

Olyan üzenetet kell megfogalmaznunk a románoknak, hogy ne tekintsék ellenségnek a magyar jelöltet – fogalmazta meg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) választási üzenetét lapunknak adott interjújában Markó Béla. Az RMDSZ elnöke sajnálja, hogy a Fidesz nem látja be: az általa támogatott erdélyi politikai áramlat kisebbségben van.

2004. 06. 03. 9:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen eredményekre számít a mostani helyhatósági választásokon, amikor számos magyar jelölt indul függetlenként, vagy román pártok listáin?
– Székelyföldi kollégáim úgy tájékoztattak, hogy az idén kevesebb magyar jelölt indul függetlenként vagy román pártok listáin, mint 2000-ben. A hat százalék körüli népszerűséggel bíró RMDSZ minden választáskor a magyarok támogatottságára számít, tehát nagy hullámzásra nem lehet gondolni. Olyan üzenetet kell megfogalmaznunk a románoknak, hogy ne tekintsék ellenségnek a magyar jelöltet. Az eredmény alapvetően azon múlik, mekkora lesz a magyarok részvétele a voksoláson. Ilyen szempontból valós az esélye, hogy Marosvásárhelynek ismét magyar polgármestere legyen, de mivel a városban immár alatta vagyunk az ötven százaléknak, nagyon meg kell mozdulnia a magyar közösségnek a sikerért. Kolozsváron is sok múlik azon, hogy a magyarok kellő számban elmenjenek szavazni, és Ioan Rus kormánypárti jelöltre voksoljanak.
– Az MPSZ szimpatizánsai az RMDSZ-t okolják a választásokból való kizárásért. Nem tart attól, hogy ezek a magyarok nem mennek el szavazni?
– Bízom abban, hogy elmennek. Az önkormányzati tisztségek megszerzéséhez hasonló komoly tét mellett eltörpülnek a magyarságon belüli politikai viták. Valósak ugyan, de hozzájuk képest másodlagosak, és ezt közösségünk érzékeli. Jó példa erre a tavalyi alkotmánymódosítás. Akkor is voltak szembenállások, de ezeket mindenki félretette, és a magyarok túlnyomó többsége a román alkotmány módosítására szavazott.
– Az erdélyi politikai erőviszonyokat markánsan befolyásolják a magyarországi pártokkal fenntartott kapcsolatok. A Fidesz például köztudottan Szász Jenő MPSZ-elnökkel rokonszenvez, az SZDSZ és az MSZP képviselői pedig nyíltan az RMDSZ-nek kampányolnak.
– A köztünk és a magyarországi politikusok közötti viták nyilvánvalóan nem hasznosak az erdélyi közélet számára. A mindenkori magyar kormánnyal igyekszünk jóban lenni, de vannak konfliktusaink. Nem tartjuk hasznosnak, ezért mi nem kezdeményezzük a nyilvános konfliktusokat, amit a mindenkori magyar ellenzék nehezményez. Alapvető különbség van aközött, aki az RMDSZ-t, illetve aki az MPSZ-t támogatja. Az RMDSZ támogatása nem feltétlenül kell, hogy személyek vagy politikai áramlat támogatását jelentse. Szeretném úgy értelmezni, hogy aki az RMDSZ-t támogatja, az egyszerűen az erdélyi magyarság egységes politikai képviseletének gondolatát támogatja. Aki viszont az MPSZ-t támogatja, az az egységes képviselet elé helyezi, hogy Erdélyben is különböző pártokra szakadjon a közképviselet. A Fidesz többnyire az RMDSZ-en belüli ellenzéki csoportosulást támogatta, ennek ellenére folytattuk a párbeszédet. Úgy látom, most nem tudták elfogadni, hogy az általuk támogatott áramlat kisebbségben van az RMDSZ-ben.
– Az erdélyi magyarság autonómiájával kapcsolatban eddig számtalan koncepció megfogalmazódott. Milyen autonómiát képzel el a majdani uniós Romániában?
– Nem gondolom, hogy az autonómia megvalósítását illetően az EU-csatlakozás határvonal lenne. Ha így szemlélnénk, akkor azt jelentené, hogy a felvidéki magyarságnak soha nem lesz autonómiája, hiszen Szlovákia az EU-n belül van, de még nem vívták ki az autonómiát. A következő években szerintem fel kell gyorsítani a megoldási folyamatokat, és el kell jutni az autonómiának egy minél magasabb fokára. Választások után azonnali prioritás a romániai gazdasági-fejlesztési régiók kérdésének újratárgyalása, emellett folytatni kell a közigazgatás decentralizációját. Még egyszer mondom, nem tekintem éles határvonalnak az EU-ba való belépést, amely fontos döntés, de Románia integrációja azzal nem fejeződik be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.