Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Visszaélések a romániai választáson

Nem volt incidensektől mentes a tegnap lezajlott romániai helyhatósági választás, amelyen négyszázezer jelöltre adhatta le voksát a közel tizennyolcmillió szavazásra jogosult polgár. A megméretésen induló politikai pártok rendre megszegték a kampánycsendet.

2004. 06. 07. 18:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden bizonnyal a visszaélések és a kihágások választásaként vonul be Románia történelmébe a tegnap lezajlott helyhatósági szavazás. A reggel hétkor megnyitott 16 ezer szavazókörzetből már kora délután óvások és rendellenességek sorozatáról érkeztek hírek a központi választási irodához, sőt számos esetet a rendőrségnek kell majd kivizsgálnia. A választások körüli botrány tulajdonképpen már pénteken kitört, amikor a román választási iroda bírái úgy határoztak, a pártokon és az elektronikus médián kívül a szombat reggel életbe lépő kampánycsend az írott sajtóra is vonatkozik. Ennek megfelelően a lapoknak is megtiltották, hogy szombati számaikban hirdetést vagy kommentárt közöljenek. A döntés hatalmas felháborodást keltett a bukaresti lapok és a civil szervezetek körében, sőt a román sajtóklub felkérte az újságok főszerkesztőit, ne vegyék figyelembe a választási iroda ajánlását.
Vasárnap az egész országra jellemző volt, hogy a politikai pártok nem tartották tiszteletben a kampánycsendet, és a szavazókörzetek közvetlen közelében is korteskedtek. Kolozsváron például a liberálisok és a demokraták alkotta pártszövetség hívei járták választási plakátokkal körülragasztott gépkocsikkal a várost, és buzdították szavazásra a lakosságot. Beszterce-Naszód megyében hasonló okok miatt három politikai alakulatra, Szatmár megyében a Nagy-Románia Párt egyik szimpatizánsára, Segesváron pedig a liberálisok helyi elnökére szabtak milliós nagyságrendű pénzbírságot.
Marosvásárhelyen – ahol az erdélyi magyarok megkülönböztetett figyelemmel kísérik a polgármester-választást – Dorin Florea jelenlegi elöljáró követett el választási kihágást. A második mandátumára törő független jelölt péntek esti kampányzáró rendezvényén Florea hívei olyan szórólapot osztogattak a vásárhelyieknek, amelyek azt bizonygatták, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a Nemzeti Liberális Párttal szövetkezett a polgármesteri tisztség megszerzése érdekében. A két politikai alakulat tegnap bűnvádi feljelentést tett a rendőrségen, mivel állításuk szerint a szórólapokon szereplő aláírások – többek között az RMDSZ-jelölt Kelemen Atilláé – hamisak, az állítólagos megállapodás pedig nem létezik.
Az amúgy a lakosság általános apátiája által övezett szavazás emberéletet is követelt. Arad megyében vasárnap reggelre elhunyt az egyik szavazókörzet elnöke, helyette újat kellett kijelölni. Egy másik, ugyancsak aradi körzet tagja roszszul lett, miután elveszítette a rábízott szavazópecsétet. A román kormánypárt kolozsvári szervezete óvást nyújtott be amiatt, hogy információik szerint Andrei Marga, a Babes–Bolyai Tudományegyetem rektora négy szavazólapot dobott az urnába három helyett, emellett a választási törvény előírásait áthágva turistaútlevelével voksolt. Az illető szavazókörzet elnöke később úgy pontosított, hogy a volt tanügyminiszter tévedésből kapott eggyel több szavazólapot, és valójában személyi igazolványával szavazott – amit ott is felejtett az irodán. Hasonló eset miatt több órára felfüggesztették néhány moldvai megye szavazókörzeteinek tevékenységét. Neamt megyében egy polgár 14 szavazócédulát próbált bedobni az urnába, máshol négy vagy öt cédulával is akartak voksolni. A Fekete-tenger-parti Konstancán előre lepecsételt szavazólapot kapott egy helyi nyugdíjas.
Börtönbüntetést szabhatnak ki az egyik Kovászna megyei önkormányzati képviselőjelöltre. A kőröspataki Balogh Jánosról az urnáknál derült ki, hogy állandó lakhelye nem a településre szól, így a választási törvény értelmében nem méretkezhet meg a községben. Balogh ügyét az ügyészség vette át, hamisítás jogcímén pedig a román törvények alapján akár hároméves börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.
A vezető romániai politikusok többsége egyébként már kora reggel éltek állampolgári jogukkal, és általában családtagjaikkal járultak az az urnákhoz. Nem volt jellemző ez az igyekezet a közel 18 millió romániai szavazópolgára: országos szinten délben még csak hétszázalékos szavazási részvételt regisztráltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.