Bukarest támadja Kijevet

Válságstáb ült össze tegnap Bukarestben az ukránok által a Duna-deltában épített csatorna miatt. Ion Iliescu román államfő antidemokratikusnak nevezte Kijevnek az ügyben tanúsított magatartását, az ukránok eközben felavatták a hajózható csatornát.

2004. 08. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külügyminisztériumba kérette tegnap Mircea Geoana tárcavezető Ukrajna romániai nagykövetét, akivel tudatta, hogy Bukarest határozottan ellenzi a deltavidéken épülő Bisztroje-csatornát. Mindez azután került nyilvánosságra, hogy Ion Iliescu a Cotroceni-palotában folytatott megbeszélést a Duna-deltát a Fekete-tengerrel öszszekötő létesítmény ügyében. A válságstáb ülésén részt vett a román kormányfő, a környezetvédelmi és a külügyminiszter, a hírszerző szolgálat, a határőrség parancsnoka, a parlament külügyi bizottságának két elnöke, valamint a román deltavidék kormányzója. Gheorghi Prisacaru, a szenátus külügyi bizottságának elnöke közölte, Bukarest antidemokratikusnak tartja, hogy az ukrán fél kész tények elé állította a deltai munkálatok megkezdésével. Emiatt úgy értékelték, Romániának minden jogalapja megvan ahhoz, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság elé vigye az ügyet.
Az amerikai, európai és román tiltakozás ellenére tegnap Leonyid Kucsma államfő jelenlétében Ukrajna mégis felavatta a Duna-delta csatornát. Kijev álláspontja szerint nincs ok aggodalomra a csatorna állítólagos regionális környezetszennyező hatása miatt, ugyanakkor az ukránok azzal vádolják Romániát, hogy felfújja az ügyet. Brüsszel egy nappal korábban felszólította Kijevet: állítsa le az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított deltavidéken zajló csatornaépítési munkálatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.