Feltámad a román parasztpárt?

2004. 08. 09. 17:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlamentbe jutás a legfontosabb célja a megújulás útjára lépő román Kereszténydemokrata Parasztpártnak (PNTCD). Románia egyik legnagyobb hagyományú politikai alakulata a román kereszténydemokrácia feltámasztását, az antikommunista mozgalom folytatását szorgalmazza.
Az 1989-es események idején skandált „Ma Temesváron, holnap az egész országban” forradalmi jelszóval lépett a „feltámadás” útjára a hét végén a tisztújító kongresszusát tartó román Kereszténydemokrata Parasztpárt. A szebb napokat is megélt, 1996-ban kormányt alakító Román Demokratikus Konvenció elnevezésű koalíció vezető pártja a négy évvel ezelőtti választásokon elszenvedett veresége után tűnt el a politika süllyesztőjében, népszerűségét jelenleg egyszázalékosra taksálják. Újraválasztott elnöke, Gheorghe Ciuhandu temesvári polgármester éppen ezért a parlamentbe jutást nevezte meg pártja legfontosabb céljaként. Bukaresti elemzők szerint erre kizárólag a sikeres városgazdaként elismert Ciuhandu vezetése alatt lehet képes a PNTCD.
Ciuhandu a szombati kongresszuson leszögezte, az alakulatnak meg kell őriznie kommunistaellenességét, de „aktualizált” formában, úgy, hogy ennek az üzenetnek „veszítenie kell a kilencvenes évekbeli keménységéből”. A parasztpárti elnök a párt tetszhalott állapotából való felrázásán túl a román kereszténydemokrácia, a jobbközép erők egyesítésén is munkálkodik, annál inkább is, mivel a parasztpárt jelenleg az Európai Néppárt egyetlen román tagszervezete. Belpolitikai vonalon a PNTCD csak az ellenzéki liberális–demokrata pártszövetséggel hajlandó együttműködni, a kormányzati pozícióban lévő kommunista utódpárti szociáldemokratákat ellenben „kíméletlen” támadásoknak készül kitenni.



Megemlékeztek az eltüntetett erdélyi faluról. Többtucatnyi egykori lakos zarándokolt el a hét végén a Maros megyei Bözödújfaluba, megemlékezni a 15 évvel ezelőtt elpusztított település tragikus sorsáról. Az erdélyi falut 1989-ben ítélte halálra Nicolae Ceausescu exdiktátor, akinek rendeletére a romániai „településrendezés” keretén belül vízzel árasztották el Bözödújfalut. Azóta a környékbeli településeken, valamint Magyarországon letelepedett újfalusiak leszármazottaikkal együtt minden év augusztusának első szombatján felkeresik szülőhelyüket. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.