Ígéret marad a tévé?

2004. 08. 12. 17:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétségessé vált az erdélyi magyar televízió jövő évi beindítása, miután az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnál (IHM) erre a célra elkülönített 330 millió forintot a vajdaságiak és a kárpátaljaiak is megpályázhatják. A Medgyessy-kormány eredetileg az erdélyieknek ígérte a teljes összeget.
Az anyaország támogatását igénylő határon túli magyar szervezetek augusztus 27-éig nyújthatják be pályázatukat az önálló magyar televíziók létrehozására. Az IHM és a Miniszterelnöki Hivatal Információs társadalom – határon túli magyar nyelvű televíziók, korszerű televíziós stúdiók az információs társadalom szolgálatában elnevezésű, meghívásos pályázatán a kolozsvári Janovics Jenő Alapítványt, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséget és az újvidéki Mozaik Alapítványt kérték fel a projektek benyújtására. A szaktárcától származó értesüléseink szerint az elbíráláskor csak a kiírás szerinti 330 millió forintos támogatási keretösszegről tárgyalnak, így nem kizárt, hogy mindhárom pályázat részesül finanszírozásban, ha megfelel a kiírásnak. Holott a Kovács Kálmán informatikai miniszterrel folytatott korábbi megbeszélése után Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke közölte, az erdélyi televízió megalapítására létrehozott Janovics Jenő Alapítvány a 300 millió forintból megfelelő eszközöket tud vásárolni a csatorna működtetéséhez. Az intézmény létrehozására hivatott erdélyi alapítvány júliusi alakuló ülésén döntött arról, hogy a marosvásárhelyi székhelyű tévécsatorna csak jövőre kezdi meg működését. Ezzel szemben a Vajdaságban már szeptember elsején tervezik a Mozaik Televízió műsorszórását, Kárpátalján pedig a támogatás odaítélésétől függően látnának hozzá az ukrajnai magyar tévé beindításához.
Az IHM pályázatának elbírálása során előnyt jelent a határon túl élő magyar nyelvű célközönség nagysága, a magyar nyelvű műsorok heti sugárzási időtartama, a digitális adatátviteli rendszer megléte, valamint a rendelkezésre álló saját forrás nagysága. Ezen a téren a másfél millió lélekszámú erdélyi magyarság ugyan előnyösebb helyzetben van, ám ottani televíziós szakemberek már az év elején jelezték: egy komoly, a versenyt a magyarországi tévék határon túli műsoraival is felvenni képes csatorna beindításához a jelenlegi öszszeg kétszerese is kevés. Sőt annak idején Markó Béla azt is ismertette, hogy a műholdas, digitális szórású erdélyi magyar televízió műholdbérlete évi 120-130 millió forintot igényel. Nagy Zsolt kuratóriumi elnök tegnap úgy nyilatkozott: a Janovics Jenő Alapítvány 300 millió forintra pályázik, és úgy vélte, az erdélyi magyar televíziót akkor is elindítják, ha csupán az összeg egy részét kapják meg.



Identitászavar. Újfajta identitást kell keresnie a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), mivel politikai kínálatában egyre halványul az etnikai jelleg – fejtette ki tegnapi számában a Ziua. A független román politikai napilap kommentárjában azt boncolgatja, hogy az RMDSZ ma már inkább gazdasági és szociális természetű témákkal, elsősorban az európai integráció kérdéseivel áll választói elé. Csakhogy a kommentátor szerint a magyarok politikai szervezete ez utóbbi tematikával nehezen találja meg önálló helyét a politikai palettán, hiszen minden más román párt, még a nacionalista Nagy-Románia Párt is ezeket a témákat helyezi előtérbe. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.