Korrigált a BUX

2004. 08. 14. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyengülési hullám söpört végig az európai és ázsiai parketteken tegnap. Tokióban a Nikkei 225 index 2,5 százalékos csökkenést követve 10 757,2 ponton zárt. A befektetők a fokozatos tőzsdei gyengülést azzal magyarázták, hogy a piac nem elégedett a szigetország teljesítményével. A Topix, a tőzsde első szekcióját átfogó mutató 1,8 százalékot gyengült. Az április és június közötti japán GDP évesítve 1,7 százalékkal bővült, ami messze elmarad az előzetes, 4,1 százalékos várakozásoktól.
Európában a tőzsdei indikátorok közül reggel erőteljes emelkedésbe fogott az FTSE 100 mutató, majd a delet követve pesszimizmus vette kezdetét, így a befektetők sorra szálltak ki a szigetországban jegyzett részvényekből. Hasonlóan, de már reggel iránytalan, jobbára csökkenő trend alakult ki a frankfurti parketten is. A spekulánsok azért döntöttek az eladások mellett, mert az olimpiai játékok biztosítása, a magas olajárak és az USA gazdasági állapotáról érkező hírek megrettentették őket. Az optimizmust gyengítette a tengerentúlon az Analog Devices Inc. bejelentése is, amely szerint vásárlói egyre óvatosabbakká válnak. Nem okozott túlzottan nagy örömet az sem, hogy egyes elemzők szerint a US Airways Group csődvédelmi kérését fontolgatja – a légitársaság képtelen a költségek lefaragására. Ha egy hónapon belül nem sikerül drasztikus költségmegszorítást elérnie a US Airwaysnek, akkor csődvédelmet kell kérnie az illetékes kerületi bíróságtól.
Az amerikai makrogazdasági adatok terén is elkeserítő híreket közöltek. Ilyen volt a várt növekedés helyett csökkenést mutató Michigan egyetem augusztusi hóközi fogyasztói bizalmi indexe is. Az ötszáz amerikai háztartás véleményére alapozó felmérés adatai szerint az augusztusi hóközi mutató 94 pont lett.
Pesten a piacnyitás után a BUX értéke egyre magasabbra és magasabbra emelkedett, a magyar tőzsdemutató délután egy óra körül 11 782 pontos történelmi csúcsára ugrott, majd korrigált. A nap végén az index 31,31 pontot gyengülve 11 686,43 ponton zárt. A kis kapitalizációjú Bumix-mutató viszont 12,35 pontot erősödött, ez is mutatta, hogy a piac tegnap a vezető részvényeket inkább eladásra kínálta, míg a kis forgalmúakat vásárolta. A blue chipek sorából a Richter 355 forintot erősödött, míg a csütörtöki két nagy nyertes, a Mol és az OTP 55 és 90 forintos gyengülést mutatott fel. A Matáv hét forinttal drágult. A nap nyertese a Linamar lett 8,9 százalékos drágulásával, ezt követte a Pannon-Flax és az Antenna Hungária.
A bankközi devizapiacon tegnap délután 248,10/20 forinton jegyezték az eurót, mintegy 50 fillérrel magasabban a csütörtöki 247,65/80 forintos árfolyamnál. A forint 12,12 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, 15 bázisponttal gyengébben, mint csütörtökön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.