Miről beszélgettek Őszödön?

Fél évvel azután, hogy Kiss Péter kancelláriaminiszter határozottan cáfolta Kulcsár Attila balatonőszödi tartózkodását, most már arról folyik a vita, hogy miről beszélgetett a kormányüdülőben egy társasági ebéd keretében az exbrókerrel a találkozást korábban tagadó Bárándy Péter igazságügy-miniszter.

Munkatársunktól
2004. 08. 13. 19:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét Kiss Péter kancelláriaminiszterhez fordul Demeter Ervin fideszes képviselő azért, hogy tisztázhassák, a milliárdos sikkasztással vádolt Kulcsár Attila milyen célból tartózkodott a balatonőszödi kormányüdülőben. – Különösen azt az ellentmondást kell feloldani, amely Kiss Péter korábbi közlése miatt keletkezett, ugyanis idén január 20-án még a pihenőhely vezetőjére és az őrzést végző biztonsági szolgálatra hivatkozva azt állította: Kulcsár Attila a kormányváltás óta nem járt a kormányüdülőben – mondta Demeter. Hozzátette: tegnap viszont a köztévében a 168 Óra újságírója Bárándy Péterrel folytatott telefonbeszélgetésére hivatkozva fedte fel, hogy az igazságügy-miniszter és Kulcsár Balatonőszödön, két hónappal miniszteri kinevezése után, egy társasági ebéd keretében találkozhatott egymással. – Meglepett az eset kiderülése, és számomra teljesen érthetetlen, hogy Kulcsár miként tudott úgy bejutni az őrzött objektumba, hogy semmilyen feljegyzés nem maradt a látogatásáról – nyilatkozta a politikus. Állítása szerint a pihenőhelyen szigorú biztonsági intézkedések vannak, és anonim módon elvileg nem lehet bejutni az üdülő területére.
*
Demeter Ervin szerint lényeges jelentősége van annak is, hogy eddig cáfolta Bárándy Péter Kulcsár Attilával való találkozóját, most pedig már azt mondja: nem emlékszik rá pontosan, de lehet, hogy egy társaságban találkoztak. Hozzátette: mivel Kulcsár több mint négymilliárd forint állami pénz sikkasztásában is közrejátszott, magas rangú kapcsolatokkal kellett rendelkeznie, így éppen az igazságügy-miniszter védelme érdekében kell tisztázni, hogy a találkozón miről beszéltek.
Alább azokat az ellentmondó nyilatkozatokat soroljuk föl, amelyeket Kiss Péter kancelláriaminiszter és Bárándy Péter tett a Kulcsár-ügyben.
n 2003. október 30. Sem Rejtő E. Tiborral, sem Kulcsár Attilával nem találkozott az igazságügy-miniszter – közölte a tárca.
n 2004. január 20. Kulcsár Attila a kormányváltás óta nem járt a balatonőszödi kormányüdülőben – Kiss Péter kancelláriaminiszter válasza Demeter Ervinnek.
n 2004. augusztus 7. Bárándy Péter: soha nem állítottam, hogy nem találkoztam Kulcsár Attilával.
n 2004. augusztus 12. A 168 Óra újságírója a köztévében Bárándy Péterre hivatkozva fedte fel, hogy az igazságügy-miniszter és Kulcsár a kormányüdülőben ebéd keretében találkozhatott egymással.
Közben tegnap az igazságügyi tárca sajtóközleményben jelezte: a miniszter polgári pert indít és büntetőfeljelentést tesz Demeter Ervin ellen egy Kulcsár Attilával kapcsolatos megnyilatkozása miatt.



Amerikában kereshetik Schönthalt. Bárándy Péter igazságügy-miniszter még mindig nem írta alá Schönthal Henrik, a K&H-ügy egyik főszereplőjének az Egyesült Államokból való kiadatását kérő dokumentumot. A tárca sajtóosztályának tájékoztatása szerint ezen a héten várhatóan erre nem is kerül sor. Schönthal gyanúsíthatóságát már júniusban kimondta a rendőrség, miután kiderült, hogy ő a tulajdonosa, illetve a tulajdonosi képviselője annak az off-shore cégnek, amelyik a Kulcsár Attila által elsikkasztott milliárdok tisztára mosásában játszott központi szerepet. Schönthal kiadatásához szükséges, hogy bírósági végzés nyomán az igazságügy-miniszter aláírja az amerikai hatóságoknak címzett kérelmet. (Sz. Á.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.