Székelyföldi autonómia:vita a népszavazásról

Még a novemberi romániai parlamenti választások előtt rendeztetne népszavazást Székelyföld területi autonómiájáról a Székely Nemzeti Tanács. A referendum kiírását szorgalmazó beadványt a szervezet vezetői Kovászna, tegnap pedig Hargita megye önkormányzatához juttatták el, Maros megyében pedig közvetlenül a polgármesterekhez fordulnak.

2004. 08. 26. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bukaresti kormány illetékeseihez hasonlóan a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusai sem tartják járható útnak azt az indítványt, amellyel a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) népszavazást ajánl Székelyföld területi-adminisztratív autonómiájának létrehozására. Ezáltal kudarccal végződhet az SZNT második, a területi önrendelkezést célzó kezdeményezése is, miután a bukaresti parlament hónapokkal ezelőtt már elutasította a szervezet autonómiastatútumát. Az SZNT vezetői a múlt héten a Kovászna, tegnap pedig a Hargita megyei önkormányzat elnökének nyújtották át javaslatukat, amelyben referendum kiírását kérik a régió autonóm egységének törvényes létrehozása érdekében. Beadványukban az Európa Tanács határozatait, valamint a közigazgatási határok megváltoztatásának körülményeiről rendelkező 2001/215-ös számú román törvényt tekintik jogalapnak, amely előírja a közigazgatási egységek polgáraival előzetes népszavazás útján történő konzultációt. A referendumon az SZNT arról szavaztatná Székelyföld lakosságát, hogy akarja-e az autonóm területi-közigazgatási egység megalapítását.
Bunta Levente, Hargita megye RMDSZ-es tanácselnöke csupán a jogászokkal való konzultáció után kívánja nyilvánosságra hozni álláspontját. Demeter János kovásznai tanácselnök korábban úgy vélekedett: a romániai jogszabályok nem teszik lehetővé referendum kiírását ebben az ügyben. „Szerintem a három székely megye számára továbbra is a közös fejlesztési régió létrehozása a járható út” – nyilatkozta. Borsos Géza SZNT-alelnök szerint a Románia integrációját megelőző időszak volna a legmegfelelőbb az autonómia kivívására.



Késhet a Máért. Tovább csúszhat a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) immár tavaly nyár óta halogatott összehívása. Ezúttal az elhúzódó kormányválság lehet a halasztás oka, hiszen semmilyen garancia nincs arra, hogy az új kormányfő vállalja a Medgyessy Péter által szeptember 11-re meghirdetett összmagyar tanácskozást. A határon túli magyar szervezetek hosszú hónapok óra sürgetik a Máért következő ülésének összehívását. Az egyeztetés napirendjén olyán témák szerepelnének, mint az autonómia, a kettős állampolgárság vagy az utóbbi két évben akadozó anyaországi támogatások. (P. I.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.