Csúcson a BUX

2004. 10. 28. 17:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyereséges napot könyvelhettek el tegnap a nemzetközi tőkepiacok. Igaz, hogy a Nikkei 225 index kurzusa csupán 0,18 százalékkal nőtt, de az európai parketteken a korrekció gyümölcsöző volt a befektetőknek. A japán tőzsdén azért javult csak minimálisan a tőzsdemutató, mert újabb földrengéseket jósoltak a geográfusok, sőt Tokiótól északra ismét rengés rázta meg a délkelet-ázsiai szigetet. A növekedési irányt erősítette viszont, hogy a harmadik legnagyobb japán autógyártó cég, a Honda üzemi eredménye 9,2 százalékkal, 172,93 milliárd jenre nőtt a szeptemberrel zárult második üzleti negyedévben, miközben az elemzők csupán 155,1 milliárd jenre számítottak. A járműgyártó közölte, hogy a várakozásokat meghaladó éves üzleti eredményt fog elérni
Az európai parketteken erőteljes, egy százalék feletti javulást mutattak a tőzsdemutatók, a DAX-, az FTSE-, a CAC- és a MIB-indikátorok javulását a mérséklődő olajárak, valamint a napokban nagyobb veszteségek elszenvedését követő korrekció okozta.
Pirosban nyitottak tegnap az amerikai tőzsdemutatók, a befektetőket nem érdekelte, hogy az európai piacokon kedvező hangulat uralkodott, sőt a kereskedés első félórájában az sem foglalkoztatta a spekulánsokat, hogy a Procter and Gamble (P&G) 14 százalékkal növelte adózott eredményét a szeptemberrel végződött első negyedévben. A P&G adózott eredménye kétmilliárd dollár, részvényenként 73 cent volt az első negyedben, az egy évvel korábbi 63 centtel szemben. A tengerentúli pesszimizmust az okozta, hogy az ATA tizedik legnagyobb amerikai légitársaság csődeljárást kezdeményezett maga ellen. A chapter 11 (csődtörvény paragrafusa) eljárást maga ellen alkalmazó AirTran Airways közölte, hogy a kihasználatlan kapacitások, a magas kerozinárak, a hurrikánok hatása és az olcsóbbá váló jegyárak miatt fizetésképtelensége küszöbére jutott.
Pesten a nyitást követően még nem látszódott, hogy a BUX követi a nemzetközi trendeket, de a déli harangszót követve az index kezdett javulni, s végül 127,36 ponttal előző szintje felett, 13075,66 ponton akadt meg, ami egyben történelmi csúcsát is jelentette. A forgalom megközelítette a 12,3 milliárd forintos szintet, a legnagyobb érdeklődés a történelmi csúcsra emelkedő OTP- és a szintén javuló árú Mol-papírok iránt volt. Az OTP kurzusa 2,2 százalékkal, 4650 forintra ugrott, a Mol 80, a Richter 450 forinttal értékelődött fel. A BorsodChem 11 forinttal, az FHB 175 forinttal, az EGIS 2,1 százalékkal erősödött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.