Korrekcióban a BUX

2004. 10. 21. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kamatemelési várakozások és negatív vállalati hírek hatására a tengerentúlon gyengüléssel indult a kereskedés. A Wall Street nyitása előtti időszak már meghatározta az amerikai hangulatot, pedig néhány kedvező harmadik negyedéves jelentést is publikáltak.
Az európai parketteken az ázsiai csökkenő árfolyamú irány volt a meghatározó. A DAX és az FTSE kurzusa egymás mellett haladva egy-két százalék körüli veszteséget mutatott fel, de értékcsökkenést jelzett a párizsi CAC 40 és a milánói MIB indikátor is. A befektetők negatív hangulatát az indokolta, hogy az amerikai Motorola mobiltelefon- és csipgyártó társaság értékesítési volumene elmaradt a vártaktól, sőt a negyedik negyedéves eredményjóslat is alulmúlja a vártakat. A Motorola eredményei a Nokia, a Marconi és az Alcatel árfolyamára volt visszahúzó hatással. Az elemzők véleményét erősítette az is, hogy a Wall Street meredek csökkenéssel nyitott, és az amerikai szekértők a jelezték, a Motorola, a Pfizer és a J. P. Morgan eredményei nem tetszenek a befektetőknek.
Korrekció és a nemzetközi tőkepiaci hangulat tegnap megtörte a kedden történelmi csúcsára ugró BUX javuló trendjét. A 14,25 milliárd forintos forgalom és az index 26 pontos csökkenése azt mutatta, hogy a piac kivár. A Bumix indikátor 7,75 ponttal emelkedett; amiről a brókerek azt nyilatkozták, hogy a befektetők a blue chipeket rövidebb-hosszabb időre hanyagolhatják. Várhatóan a kiskapitalizációjú papírok feltámadása lesz a piaci reakció arra, hogy a vezető részvények árfolyama komoly mértékben erősödött. A nap nyertese a Rába lett 12,2 százalékos emelkedésével, amit a győri társaság annak köszönhetett, hogy bemutatták a honvédségi tender katonai járművét. A vezető részvények sorából a Mol történelmi záró árán, 11 045 forinton landolt, ez 1,6 százalékos emelkedésnek felel meg. A Matáv, Richter, OTP hármas a BUX-ot gyengítve veszteséggel zárt.
A bankközi devizapiacon a BÉT zárásakor újabb 50 fillér erősödést jelzett a forint kurzusa, az euróval 245,95–246,05 forinton kereskedtek a bankközi devizapiacon, szemben a keddi 246,50–246,60 forintos jegyzéssel. A forint 12,88 százalékon állt a sáv erős oldalán, 20 bázisponttal erősebben a keddi záró helyzeténél. A piacot meglepte
a forint erősödése, mert az Európai Unió és az Európai Központi Bank kritikus megállapításokat tartalmazó konvergenciajelentése, majd a jegybanktörvény módosítása kapcsán a kormánypártok és a jegybank között kialakult konfrontáció miatt gyengülésre számítottak. Pesten 195,35–195,50 forinton jegyezték a dollárt, csaknem három forinttal gyengébben a keddi árfolyamánál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.