Általános emelkedés

2004. 11. 06. 18:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedéssel zártak tegnap a nemzetközi tőkepiacok, az általános javuló trend időbeli sorrendben előbb az ázsiai piacokon jelentkezett. Tokióban a Nikkei index 115,50 ponttal erősödött, a japán részvények közül a járműipari, a banki és a fejlett technológiai papírok ára drágult feltűnően. A nap nyertese a Honda és a Toyota volt, a két autóipari cég részvényei George Bush megválasztásának köszönhették növekedésüket. Elemzők jelezték, hogy az amerikai kereskedelmi politika várhatóan változatlan marad, a Honda és a Toyota saját gyártórészleggel van jelen az USA-ban, így növekedésüket szankciók nem foghatják vissza. A két legnagyobb japán autógyártó már korábban is jelezte, hogy a legerősebb piacuk az Egyesült Államok és az Európai Unió.
Európára kedvező hatással volt az amerikai elnökválasztás végeredménye, Londonban az FTSE 100 index 0,48 százalékot javult, a frankfurti DAX 1,15 százalékkal erősödött. A német parketten a Morphosys ára 10,14 százalékkal emelkedett, növekedésben volt a Deutsche Bank, az Allianz és a Lufthansa kurzusa is. Az Allianz részvényeit a UBS vételre minősítette, a befektetési bank szerint a német biztosító növekedési lehetőségei igen kedvezők. A Nokia árát az új termékek bevezetésének híre és a kutatás-fejlesztésre szánt pénzeszközök csökkentése drágította. A brit piacon a British Airways ára kiemelkedő növekedést produkált, a légitársaság javuló irányvonalát követték a távközlési és a banki részvények is. A nyersolaj árának csökkenése negatív hatást gyakorolt a British Petrol, az olasz ENI és a Shell papírjaira. Az elemzők rámutattak arra a pletykára, hogy az OPEC a november 20-ig tartó négy hétben átlagosan napi 260 ezer hordóval növeli tizenegy tagjának exportját. A szállítási szakemberektől származó információ arra alapult, hogy a lekötött hajóűrtartalmakból arra lehet következtetni, hogy az export napi 24,57 millió hordóra nő az október 23-án zárult négy hétben mért, napi 24,31 millió hordós átlagról. A tengerentúlon sem múlhatott el nap úgy, hogy Bush győzelmére hivatkozva ne rohanják meg a befektetők a parketteket. Sokan feltették a kérdést, vajon ha Kerry győz, az mit váltott volna ki a befektetőkből.
Pesten nem éppen csendes emelkedő kereskedés zajlott, a BUX történelmi csúcsára ugrott annak következtében, hogy a Mol részvényeit úgy vették a befektetők, mint a cukrot. A Mol eladta gázüzletágát, s az abból befolyó pénzt az akvizíciós stratégia által meghatározott célokra kívánja költeni. A BUX előbb 13 715 pontig emelkedett, majd 13 600–13 650 pont között mozgott. A kereskedés végén a hazai indikátor 13 620 ponton került ki a partvonalon túlra, ez 214,28 pontos növekedésnek felelt meg. A kis kapitalizációjú papírokat jegyző Bumix 0,78 pontot javult. A forgalom 17,96 milliárd forintra nőtt, ebből 9,54 milliárd forintnyit a szintén történelmi magasságokba ugró és 6,4 százalékkal dráguló Molra költötték. A vezető részvények közül a Richter 2,6 százalékkal, a Matáv 0,2 százalékkal lett olcsóbb, az OTP egy százalékkal drágult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.