Drágul a nyersolaj

Egy nap leforgása alatt három hónapos mélypontjára zuhant tegnap a Nikkei 225 index mutatója. Az ázsiai parketteken dúló eladói nyomást a dollár kurzusának gyengülése indukálta. Erőteljes növekedést produkált tegnap a nyersolaj ára is, ami a légi- szállítási részvényekre volt negatív hatással, Európában is csökkenő trend alakult ki, amit a pesti börze is követett.

2004. 11. 23. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már 43,55 dolláros hordónkénti árra emelkedett a nyersolaj kurzusa, elemzők szerint a drágulás a következő hónapokban tovább folytatódhat, és elérheti a 48 dolláros szintet is. A dollár árfolyamának további gyengülése sem segítette a tőkepiaci folyamatokat, az ázsiai parketteken csökkenő irány alakult ki. Tokióban a Nikkei 225 index három hónapos mélypontjára esett, amit a jen kurzusának a dollárral szembeni drágulása alakított. Az exportra termelő cégek részvényei erőteljes visszaesést produkáltak, így a Nikkei 233,45 pontot, azaz 2,11 százalékot zuhant. A piac első szekcióját jegyző index, a Topix 1,80 százalékkal mérséklődött. Hiába jelentette be a NEC és leányvállalata, hogy harmadik generációs mobiltelefonok számára csipfejlesztésekbe fognak. A NEC ily módon pótolni igyekszik veszteségeit, amelyeket az okozott, hogy külföldi gyártó- partnerei késnek az alkatrészek fejlesztésével.
Eladói nyomás uralkodott az európai piacokon is, a hét első napján már nyitáskor jól látszódott, hogy a vezető mutatók nem tudnak előző értékük fölé emelkedni. A kereskedések elején a szakértők megjegyezték, hogy a pesszimizmus általános, ezt a technológiai papírok zuhanása is mutatta. A német parketten a DAX komponensei közül egy részvénynek sem sikerült pozitív előjellel zárnia, a legnagyobb veszteséget az Infineon, a Lufthansa, valamint a Deutsche Boerse papírjai szenvedték el. Londonban az FTSE párhuzamosan haladt a DAX kurzusával, a Cityben a British Airways 2,79 százalékkal gyengült, de lefelé húzta a brit indikátort a Schroders és a HSBC is.
A magyar parketten a kereskedés elején történt enyhe kiugrástól eltekintve egyre lejjebb csúszott a BUX árfolyama. A magyar részvényeket tömörítő index 1,21 százalékkal gyengült és végül 14 013,75 ponton zárt. A forgalom 14,86 milliárd forintra csökkent, mivel a tegnapi napon nem volt olyan nagy átkötés a BÉT-en, mint pénteken.
A korrekció főként az OTP papírjainak gyengülése miatt volt érezhető, a banki részvények ára 4,1 százalékkal csökkent, de viszszaeséssel zárta a napot a Matáv és az FHB kurzusa is. A nyertes papírok közül kiemelendő a Richter és az Egis drágulása, 80 millió forintos forgalom mellett kereskedtek az 1,4 százalékkal dráguló Fotex- papírokkal is. A BorsodChem ára 20 forinttal lett olcsóbb, mivel a társaság közölte, hogy pénteken 30 000 darab saját részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén, részvényenként 1925 és 1930 forint közötti árfolyamon. A Humet árfolyama 2 forinttal zuhant, a társaság közölte, hogy a csődeljárásában nem jött létre egyezség, így a bejelentést követően a Budapesti Értéktőzsde felfüggesztette a Humet-részvények kereskedését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.