Folytatódó korrekció

2004. 11. 17. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkenő trend alakult ki a nemzetközi tőkepiacokon tegnap. A kereskedések zárását a 0,57 százalékkal gyengülő Nikkei index kezdte reggel, majd a később nyitó és rövid hezitálás után visszaeső európai mutatók is azt jelezték, hogy a befektetők profitot realizálnak. Szakértők elmondták, hogy a piacokon a spekulánsok nem túl bizakodók, így abban az esetben, ha néhány százalékos haszonnal le lehet zárni egy ügyet, akkor – kockázatot kizárva – meg is lépik azt. Az európai pesszimizmust mi sem mutatta jobban, hogy a gyenge fogyasztói bizalom jeleként októberben negyedik hónapja csökkent Nyugat-Európában az autóvásárlási kedv. Októberben 1,1 millió új személyautó kapott rendszámot, 3,5 százalékkal kevesebb, mint tavaly októberben – közölte az ACEA járműipari szövetség.
A német tőzsdén a DAX index késő délután 0,47 százalékkal állt előző szintje alatt, a tőzsdei indikátor komponensei közül a csökkenő értékesítést produkáló Volkswagen és a Lufthansa ára zuhant a legjobban vissza. A brit piacon a befektetők már nagyon várták a Vodafone első féléves üzleti eredményeit, de azok meglepetésre nem voltak túl jók. A világ legnagyobb mobilszolgáltatója a szeptemberrel zárult első üzleti fél évében 6,505 milliárd fontos pénzforgalmi többletet ért el, hat százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 6,618 milliárdnál, míg az elemzők 6,3–6,65 milliárd font között várták az eredményt. A Vodafone vezetése a japán vezetékes szolgáltatásuk eladásával és a devizaárfolyamok alakulásával magyarázta a visszaesést. Ennek ellenére tegnap azt is bejelentették, hogy a piacon vártnál nagyobb ütemben növelik, megkétszerezik az időközi osztalékot, és a korábban tervezett hárommilliárd helyett négymilliárd fontra növelik a részvény-visszavásárlást. Csökkentek a tőzsdei indexek a tengerentúlon is, pedig a Wal-Mart és a Home Depot kiskereskedelmi láncok kedvező eredményeket produkáltak.
A magyar parketten 51,56 pontot gyengülve folytatódott a BUX és a vezető részvények korrekciója. A forgalom meghaladta a 15,5 milliárd forintot, a blue chipek közül a Mol- és a Richter-papírok ára csökkent, a Matáv és az OTP kurzusa viszont drágult, előbbi 1, utóbbi pedig 20 forinttal. A Mol ára 190 forinttal, a Richteré 95 forinttal gyengült. A vegyipari papírok közül a TVK 15 forinttal, a 2,3 milliárd forintos forgalmat lebonyolító BorsodChem 23 forinttal erősödött. A nap nyertese a Rába és a Phylaxia lett 1,6-1,6 százalékos megugrásával. Elemzők szerint a BorsodChem árában történő változást nagyban befolyásolta, hogy a társaság néhány napja közölte: saját részvény vásárlására adott megbízást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.