Gyengült a forint

2004. 11. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkenő trendre ébredtek tegnap a tőkepiaci befektetők, a japán piacon 48,87 pontot gyengült a Nikkei 225 index árfolyama, a piac első szekcióját jegyző Topix pedig 0,39 pontot gyengült.
Árfolyamesés jellemezte tegnap az európai parketteket is, a brit piacon nyitás után magasra emelkedett az FTSE 100 mutató értéke, de délután a „széljárás megfordult”, a közelgő tengerentúli nyitások hatására a City indikátora egyre közelebb csúszott előző zárószintjéhez. A nap nyertese a SABMiller söripari társaság lett 2,42 százalékos emelkedésével és 10,6 milliós forgalmával.
Frankfurtban a DAX kevésbé optimistán viselkedett, a német tőzsdei mutató a kereskedés teljes hosszában gyengült. Leminősítések, negatív profitjóslatok határozták meg a tengerentúli kereskedések elejét, a piacok a technológiai papírok gyeplőjét elengedték, a befektetők nem foglalkoztak az Intel vezetőjének „még mentjük a menthetőt” nyilatkozatával sem, aki arról szólt, hogy személy szerint ő, Craig Barrett kedvező eredményeket vár a saját cégétől. A csipgyártó szektort tegnap az Altria, az Applied Matterials és a Micron Technology igen rossz hírei sújtották. Nem kedvezett a piacnak az egymást követő ötödik hónapja, így októberben is gyengülő Conference Board amerikai gazdaságkutató intézet átfogó konjunktúraindexe sem.
Nyitáskor még javában szerdai zárószintje alatt állt a BUX, délelőtt többszöri próbálkozás után sem sikerült a pozitív tartományban maradnia az indikátornak. Az áttörést a kettő órát követő időszak hozta meg, a BUX rohamos növekedésnek indult és végül 201,9 pontot emelkedve zárt. A forgalom 14,5 milliárd forint lett. A piacra az OTP 4,5 százalékos drágulása hatott, a banki papírokra 1,37 millió darabos forgalmat bonyolítottak. A legnagyobb magyar pénzintézet közölte, hogy 100 millió euró összegű hosszú lejáratú hitelt vesz fel a párizsi székhelyű Council of Europe Development Banktól (CEB). Az OTP Bank a CEB-hitellel olcsó forráshoz jut, amelyet kis- és közepes vállalkozások munkahelymegtartó és munkahelyteremtő beruházásainak finanszírozására fordít. A vezető részvények közül 9 forinttal drágult a Matáv, 20 forinttal értékelődött fel a Richter, míg a Mol 140 forintot gyengült. A kisforgalmú papírok sorából az FHB 400 forintot nőtt, az Antenna Hungária (AH) viszont 40 forinttal olcsóbbodott. Elemzők szerint a következő napokban jelentős AH-részvény-drágulásra lehet számítani, a szakértők a privatizáció előtti spekulációs szakasz újabb lépcsőjét várják. Az indokok között az állt, hogy tegnap az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. közölte, hogy a magyar műsorszóró társaság privatizációs tanácsadói tenderére 2004. december 21-ig lehet pályázatokat beadni.
A forint piacán tegnap a miniszterelnök „beledöglünk ebbe az erős forintba” kijelentése következtében a 247 forint/euró szint fölé emelkedett a hazai fizetőeszköz kurzusa, majd a BÉT zárását követve 246,45–246,95 forint közé esett vissza, ami még mindig 2 forintos euródrágulásnak (forintgyengülésnek) felelt meg. Az elemzők szerint hétfőn csökkenti kamatait a Magyar Nemzeti Bank, a 0,75–1,0 százalékos változást beárazó piaci várakozások vannak kisebbségben, míg a többség csak fél százalékpontot (0,50 százalékot) vár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.