Jelentés előtt a Richter

2004. 11. 05. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában enyhe árfolyamcsökkenés, az ázsiai parkettek legnagyobbikán viszont mérsékelt javulást jeleztek a tőzsdei indikátorok tegnap. Japánban az amerikai elnökválasztás lezárását követően megszűnő bizonytalanság 58,46 pontos emelkedést indukált a Nikkei 225 index kurzusában. A vezető részvények és azok közül is az exportérzékenyek ára komolyabb növekedést ért el. A nap nyertesei az autógyártók és a fejlett technológiai papírok voltak, ezek közül is kiemelendő a 10,77 százalékkal megugró Furukawa Electric társaság részvénye. A piac első szekcióját jegyző Topix index 0,63 százalékkal javult.
Csökkenést mutattak tegnap az európai tőzsdei indikátorok, egyedül Milánóban sikerült nyitáskor némi javulási szándékot felmutatnia a MIB-indikátornak, az északolasz városban jegyzett, 30 vezető részvényt átfogó indexnek. Napközben a MIB 29 060 pontig zuhant, zárás előtt másfél órával
29 100 pont körül állt, ami 15 pontos csökkenésnek felelt meg.
A tengerentúlon egymással ellentétes irány alakult ki, a Dow Jones emelkedőben volt, míg a Nasdaq félszázalékos csökkenést mutatott. A Wall Streeten az Applied Materlials és a Boeing leminősítése nem okozott túl nagy „örömöt” a befektetők körében. Sőt a termelékenység üteme is negatív előjelű lett. Az Egyesült Államokban a harmadik negyedévben csökkent a termelékenység növekedésének üteme.
A kelet-közép-európai piacokon sem tudott határozott trend kialakulni, Prágában a PX 50 index 0,29 százalékot gyengült, a bécsi ATX viszont 0,76 százalékkal emelkedett. Varsóban a WIG 30 index 0,3 százalékos csökkenést mutatott. A lengyel piacon még mindig a PKO BP pénzintézeti IPO (elsődleges kibocsátás) tartotta lázban a befektetőket. Tegnap a varsói kincstárügyi minisztérium közölte, hogy a vártaknak megfelelően, 20,5 zloty maximált áron kerülnek kibocsátásra a PKO-papírok. A fokozott érdeklődés következtében a lengyel kormány az elsődleges kibocsátást 38,5 százalékra emelte az eredetileg tervezett 35 százalékról. Korábban 300 millió részvényt akartak tőzsdére vinni és ezzel a bank 30 százalékát privatizálni, de az új változatok szerint 38,5 százalékot visznek tőzsdére, további 10,5 százalékot a bank alkalmazottai jegyezhetnek, az állam 51 százalék felett őrzi meg részesedését. A részvények allokációja november 10-ig lezárul.
Pesten erőteljes növekedéssel zárt a BUX, a magyar tőzsdei indikátor 199,81 pontot növekedett, a forgalom 9,98 milliárd forint lett. A vezető részvények közül a gyorsjelentés előtt álló Richter 600 forintot, az OTP 72 forintot, a Mol 195 forintot javított az árán. Drágult még a spekulatívnak minősített Brau Union is, viszont az FHB ára 95 forintot gyengült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.