Megakötés a Molban

2004. 11. 20. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iránytalan hangulat uralkodott tegnap a nemzetközi tőkepiacokon, a Nikkei fél ponttal erősödött, Londonban erőteljes csökkenő trend, míg Frankfurtban határozatlanság volt jellemző. A Wall Street követte az európai tőzsdéket, és gyengüléssel nyitott. Alan Greenspan, az amerikai jegybank elnöke Frankfurtban aggódó nyilatkozott tett az amerikai folyó mérleg hiánya miatt. A magyar parketten magas forgalom mellett 109,16 pontot emelkedett a BUX árfolyama.
Minimális 0,42 pontos árfolyamemelkedéssel zárta a hetet a Nikkei 225 index tegnap, a japán tőzsdemutatóra az Intel vezetőjének bejelentése, valamint a jen erősödésének lassulása hatott. A tokiói piac első szekcióját jegyző Topix mutató viszont 0,04 százalékkal visszaesett, amiről elemzők azt nyilatkozták, hogy ebből is jól látható, a szigetországban a befektetők nem tudtak vagy nem akartak pontos irányt kialakítani.
Európában változatos árfolyamok alakultak ki, a német DAX index napközben pozitív irányba haladt, majd az amerikai Federal Reserve elnöke, Alan Greenspan frankfurti beszéde meglepte a piacot. Az USA jegybanki feladatait ellátó szervezet vezetője azt nyilatkozta bankárok előtt, hogy nagyon aggódik a amerikai folyó mérleg túlságosan hatalmas hiánya miatt.
A legbefolyásosabb tengerentúli pénzügyér szerint ha a befektetők érdeklődése csökken, akkor a dollár kurzusa tovább fog gyengülni, egyúttal jelezte, hogy bízik az amerikai gazdaság rugalmasságában. Csak korlátozott jelzések utalnak arra, hogy a nagy hiány finanszírozási ellenállással találkozik, Greenspan szerint azonban a tetemes deficit mindenképpen a dollárkereslet gyengüléséhez vezet.
Az európai piacokra nagy befolyással bírt az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) vezetőjének bejelentése is, hogy szigorúbb engedélyezési vizsgálatokat kezdeményeznek. Az FDA gyógyszerbiztonsági részlegének tudományos társigazgatója, David Graham azt mondta egy szenátusi meghallgatáson, hogy az FDA kissé hanyag a gyógyszerek biztonságos voltának ellenőrzésében, és hozzátette, hogy legalább öt piacon lévő gyógyszert jobban meg kellene vizsgálni, hogy „tényleg a piacra valók-e”. A gyógyszergyártó cégek az FDA közleményére zuhanni kezdtek.
Pesten reggel, a nyitást követve 14 314 pontig emelkedett a BUX árfolyama, majd később korrigált, végül 0,78 százalékkal előző szintje felett, 14 185,54 ponton zárt. A vezető részvények közül a Mol és a Matáv ára gyengült, míg a Richter- és az OTP-részvények értéke kimagasló teljesítményt nyújtott.
A kis forgalmú papírok közül az Egis drágult a legjobban, a gyógyszergyártó cég részvényei két százalékkal értékelődtek fel. A 25,3 milliárd forintos forgalom legnagyobb részét – 12 milliárd forintot – a Molra adott és teljesült megbízások tették ki. Az olajipari cég részvényeinek magas forgalmát az okozta, hogy egy hétmilliárd forintos átkötés történt. Spekulánsok tegnap a vártakkal ellentétesen nem foglalkoztak az Antenna Hungária részvényeivel, sőt a BorsodChem sem mozgatta meg a befektetőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.