Visszaesett a Nikkei

2004. 11. 09. 19:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem túl határozott emelkedéssel indultak a hét első európai tőkepiaci kereskedései. Tokióban az irány határozottan csökkenő volt, ennek jegyében a Nikkei 225 index 0,70 százalékot, a Topix indikátor 0,85 százalékot gyengült, mivel pénteken az amerikai kereskedelmi és költségvetési hiány nem a várt értékeket mutatta. A dollár hat hónapos mélypontjára gyengült a jenhez viszonyítva. A legnagyobb áresést az exportra termelő cégek szenvedték el a Tokyo Electron profit warningja (negatív eredményjóslata) is rontotta a részvények növekedési esélyeit. A csipgyártó eszközöket készítő társaság mellett a Toyota, a Sony, valamint a bankszektorhoz tartozó Mizuho részvényei értékvesztést produkáltak. A DaimlerChrysler többségi tulajdonát képező Mitsubishi Motors az idei év első üzleti fél- évében 146,16 milliárd jenes adó utáni veszteséget ért el, míg a korábbi év hasonló időszakában ez az érték csupán 80,22 milliárd jen volt.
Iránytalan hangulat mellett kereskedtek az európai piacokon tegnap, Frankfurtban csökkenéssel indult a nap, délelőtt a DAX 30 indikátor enyhe javulást mutatott fel, de később előző szintje alá esett. Londonban ennél rosszabb volt a helyzet, az FTSE 100 indexnek nem sikerült egy pillanatra sem pozitív irányba mozognia.
A jen/dollár árfolyamhoz hasonlóan az euró/dollár is jelentősen erősödött, az euró történelmi csúcsára ugrott a dollárral szemben. A Goldman Sachs közölte, hogy a DaimlerChrysler eredményei a közeljövőben javulhatnak, más szakértők viszont pont a Mitsubishi adatai láttán peszszimisták voltak és leminősítést vártak. A német piacon a MünichRe viszontbiztosító is jól szerepelt, mivel a társaság a jóslatokkal ellentétesen, 365 millió eurós adózott harmadik negyedéves eredményt produkált, az elemzői konszenzus 42 millió euróról szólt. A cég saját becslése szerint a szeptemberi amerikai hurrikánok után már megkezdett kártérítések összesen 550 millió euróba fognak kerülni.
Felfelé mozgatta volna a piacot a német Henkel háztartás-vegyipari gyár eredménye. A Henkel 131 millió eurós adózott eredményt ért el a harmadik negyedben, 11 százalékkal többet az egy évvel korábbi, 118 milliónál.
Pesten 67 pontot csökkenve zárt a BUX árfolyama, a magyar tőzsde részvényeit jegyző index a nap elejétől fogva egyre lejjebb és lejjebb csúszott. Délben az indikátor 13 459 pontig zuhant, majd korrigált. A forgalom 8,60 milliárd forintra esett vissza, a legnagyobb érdeklődés a változatlan áron záró OTP iránt jelentkezett. A nap nyertese a 103 millió forintos forgalmat bonyolító, 15 százalékkal dráguló Fotex lett. Az OTP mellett visszaeséssel zárt Mol és a Richter is, a Matáv ára viszont nem változott.
A forint, folytatva a múlt heti trendet, tegnap is erősödött az eurót 245,10-245,20 forinton jegyezték, 20 fillérrel gyengébben a 245,30-245,40 forintos pénteki árfolyamnál. A forint 13,18 százalékon állt a sáv erős oldalán, 7 bázisponttal erősebben a pénteki helyzeténél. A piac nem reagált érezhetően a pénteken délután közzétett, a vártnál kissé kedvezőbb előzetes októberi államháztartási hiányra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.