Gyengült a dollár

2004. 12. 30. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is alacsony forgalom jellemezte a magyar piacot, a tegnapi kereskedés során a vezető részvények kivétel nélkül drágultak. A BUX két ponttal nyitott előző szintje felett, majd az erősödés tartósnak mutatkozott, s az index végül 175,60 ponttal előző szintje felett zárt. A forgalom nem érte el az ötmilliárd forintos szintet, a vezető részvények közül a leginkább a Mol és az OTP iránt érdeklődtek. Az olajipari cég részvényeire az olajár drágulása is hatott, így a Mol-papírok 80 forintot emelkedve 12 780 forinton zártak. Drágult még a Richter és a Matáv ára is, a gyógyszergyártó 1,6 százalékkal, a távközlési cég 2,4 százalékkal erősödött. A kis forgalmú papírok sorából az Econet, a Linamar és a Globus kurzusa erősödött. Elemzők jelezték, hogy a piactól erre a hétre már nem lehet semmilyen komolyabb árfolyamot megmozgató hatást várni, s valószínűleg sem vállalati, sem makrogazdasági fronton nem érkezhet új információ. A kis kapitalizációjú papírokat jegyző index, a BUMIX 0,58 pontot erősödött. A bankközi devizapiacon a forint árfolyama alig mozdult el, az eurót 245,45/55 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, 15 fillérrel erősebben a keddi 245,30/40 forintos árfolyamnál. A forint 13,05 százalékon állt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, hat bázisponttal gyengébben a keddi szinthez képet. A csendes piacon 245,45 és 245,85 forint között jegyezték az eurót.
A tokiói tőzsde a többnapos emelkedést követve 42,57 pontos csökkenéssel korrigált, a befektetők az év végi nyitva tartással és az azt követő kereskedési szünettel indokolták az alacsony forgalmat, a csökkenő árfolyamot. A piac első szegmensét mutató Topix minimális 0,07 százalékkal értékelődött le.
Európában az iránytalanság mellett a nyersolaj árának emelkedése, valamint az alapanyagárakról szóló előrejelzések okoztak némi aggodalmat. Az acélipartól rekordkibocsátást vár az acélgyártók szövetsége, viszont az árakat tekintve nem túl megnyugtató jelentést tettek közzé. 2005-ben várhatóan 1,1 milliárd tonnás rekord-acéltermelés várható a világon, közel tíz százalékkal több az ideinél, a világtermelés növekedésének fő ösztönzője jövőre is a kínai kereslet lehet.
A német parketten a Münich Re viszontbiztosító elemzése nyugalmat sugallt, a társaság közölte, hogy a délkelet-ázsiai tragédia kárszintje megközelítheti a tízmilliárd eurót. A Münich Re bejelentése ellenére az Aviva, a Royal&Sun Alliance és a Prudential ára gyengült a legjobban. A szakértők rámutattak, hogy a legnagyobb eladási nyomás tegnap az utazási irodákon volt a szökőár miatt. A gyógyszergyártókra jótékony hatással volt az AstraZeneca azon bejelentése, hogy a japán egészségügyi minisztérium engedélyezte a gyógyszergyártó, a Crestor termékének bevezetését.
A dollár tovább gyengült az euróval szemben, a napokban megjósolt 1,4 dolláros szint napról napra egyre közelebb van. A megkérdezett szakértők tegnap már a 1,45-os szintet is elképzelhetőnek tartották.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.