A gyengülés napja volt

Száznyolcvan fokos fordulatot tettek tegnap a tőkepiacok, az árfolyammutatók világszerte gyengülést jeleztek. A magyar parketten a nyitást követő megugrás után a gyengülő trend átnyomta a negatív tartományba a hazai indexet, így a BUX végül 213,08 pontot csökkenve zárt. A vezető részvények közül egy papírnak sem sikerült drágulással zárnia. A gyógyszergyártót az a kormányzati elképzelés gyengítette, hogy az idén szorosan tartják a gyógyszerárak 284 milliárd forintos központi támogatási keretét. A nap nyertese az Egis volt 2,4 százalékos drágulással.

2005. 01. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korrekciós fordulat történt tegnap reggel a pesti piacon. A BUX a nyitást követő felfutás után tartósan gyengült, az index a kereskedés végén – közel napi mélypontjához – 15 206,14 ponton állapodott meg, ami 213,08 pontos csökkenésnek felel meg. A kis kapitalizációjú papírokat jegyző Bumix négy ponttal 1395,81 pontra gyengült. A Deák Ferenc utcai forgalom nem érte el a 11,5 milliárd forintos szintet, amiből az elemzők azt a következtetést vonták le, hogy a parketten tartós lehet a gyengülési irány, a befektetők a korábban megtermelt profitot realizálják.
A hazai blue chipek kivétel nélkül gyengültek: a Matáv 1,8 százalékkal, az OTP 1,7 százalékkal, a Mol 1,6 százalékkal esett vissza. A Richter a zárás előtti pillanatokig tartotta magát, de a day trade-re (napi kereskedés) játszó spekulánsok nap végi eladásai végül félszázalékos lassulást okoztak. A Richterre amúgy hatással volt az a kormányzati elképzelés is, hogy a gyógyszerkassza idei, 284 milliárdos büdzséjét nem emelik meg, a keretösszeghez az év során szigorúan ragaszkodnak. A központi támogatásból 35 milliárd forintot spórolnának meg, ha csökkenne a gyógyszerfogyasztás.
A Molon még az elemzői és befektetői konferencián közölt optimista adatok sem segítettek. A kis kapitalizációjú részvények tegnap sokkal jobban teljesítettek, mint a nagy forgalmúak. A nap nyertese az Egis lett 2,4 százalékos drágulással. A növekedést az segítette, hogy a gyógyszergyártó a Richterhez képest kevesebb támogatott készítménnyel rendelkezik, így a gyógyszerkassza szintjének meghatározása nem határolja be annyira a társaság eredményeit. Magas forgalom mellett növekedéssel zárt a Rába is.
A forint enyhén gyengült a bankközi devizapiacon, az eurót 246,70–246,80 forinton jegyezték, mintegy 70 fillérrel erősebben a hétfői 246,00–246,30 forintos árfolyamnál. A forint 12,61 százalékon állt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán, 21 bázisponttal gyengébben a hétfői helyzeténél. A tegnap közzétett 2004-es inflációs adatok a várakozások alsó határán alakultak, ez meggyőzte a piacot arról, hogy a jegybanknak van tere egy közeli kamatcsökkentésre. Január 24-én 50 bázispontos kamatcsökkentésre számítanak a legtöbben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.